fbpx

Permetezőgépek téliesítése

Írta: Agrárágazat-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 26.

A mai korszerű növényvédő gépek – legyen az önjáró, függesztett vagy vontatott permetezőgép – a többi munkagéptől eltérően jóval szélesebb körű felkészítést igényelnek a téli hosszú pihenő előtt. Cikkünkben azokat a főbb pontokat gyűjtöttük össze, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a permetezőgépünk károsodás vagy jelentős élettartam-csökkenés nélkül átvészelje a téli időszakot.

Tárolás helye

A téli tárolásra való felkészítés elsődlegesen a tárolási hely kiválasztásával kezdődjön. Amennyiben van rá lehetőség, mindig tároljuk a permetezőgépet az időjárás viszontagságaitól, a tűző napsugárzástól, csapadéktól védett, fedett tárolóban, gépszínben, fóliasátorban. Ha egyik sem megoldható, akkor takaróponyvával próbáljuk meg védeni az időjárástól a géptestet.

Ha a lehetőség adott, mindig tároljuk a permetezőgépet az időjárás viszontagságaitól védett, fedett tárolóban

Egyenes, lehetőleg betonozott, aszfaltozott területet keressünk, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor olyan helyet, ahol a permetező stabilan tárolható. Ha nem tudjuk megvédeni gépünket az időjárástól a hosszú téli hónapok alatt, az a gép élettartamának jelentős romlását idézheti elő. Ilyenkor kirepedeznek a tömlők, megrepedhetnek a műanyag alkatrészek, letapadhatnak a szelepek, illetve a vontatott és önjáró gépeknél a járókerekek abroncsainak élettartama is jelentősen rövidülhet. Utóbbi konstrukciókat – szintén a kerékabroncsaik védelme érdekében – a tengelyeiket alátámasztva, a kerekeket tehermentesítve tároljuk.

Amennyiben nincs magasnyomású mosóberendezésünk, de a permetező rendelkezik külső mosóval, akkor ennek segítségével is megoldható a külső tisztítás (fotó: media.amazone.de/hu)

Tisztítás

A permetezőgép rendszeres külső és belső tisztítása, tisztántartása természetesen a szezonban, a védekezések közötti időkben is nagyon fontos, de a téli tárolásra való előkészületeket is ezzel a momentummal kell kezdeni. Azért is fontos az eltérő szerrel végzett védekezések végén a lehető leghamarabb a külső-belső mosást elvégezni, mert ekkor a szennyeződéseknek és a vegyszermaradékoknak nincs idejük a beszáradásra. A külső mosást magasnyomású mosóval érdemes végezni, de olyan helyen, ahol be tudjuk tartani a környezetvédelmi előírásokat. A magasnyomású vízsugárral óvatosan, megfelelő távolságot tartva tisztítsunk a tömlők és gumialkatrészek környékén, mivel a tisztítólándzsa keskeny, nagynyomású vízsugara könnyen sérülést okozhat ezeken az alkatrészeken. Amennyiben nincs magasnyomású mosóberendezésünk, de a permetezőhöz opcióként rendeltünk külső mosót, akkor a tisztavizes tartályból a szivattyú által nyomott víz segítségével is megoldhatjuk a külső tisztítást.

Amennyiben permetezőgépünk kerámiabetétes fúvókákkal van szerelve, akkor inkább szereljük ki ezeket, a fagykár kockázatának csökkentése érdekében

A hazai permetezőgéppark jelentős része a növényvédő gépek számára kötelező minősítés miatt már rendelkezik külön tisztavizes tartállyal, amely biztosítja az átöblítéshez, a vegyszerbekeverő, a szelepek, szivattyú és a vezetékrendszer tisztításához szükséges mosóvizet. A tartály belső tisztítását, átöblítését a korszerű modelleknél 360°-ban forgó fúvókák végzik. A téliesítés előtt el kell végeznünk a szezonzáró belső mosást a permetező integrált tisztítórendszerének segítségével.

Fagymentesítés

Amennyiben nem tudjuk fagymentes helyen tárolni a növényvédő gépünket, akkor a téliesítés legfontosabb feladata a tisztítást követően a fagymentesítést.

Az egyik egyszerű vízmentesítési módszer folyamata a következő: töltsük fel a tartályt tiszta vízzel, nyissuk ki a szórókeretet, és indítsuk el a szivattyút, majd addig permetezzünk, amíg tiszta víz nem folyik a fúvókákon. Sűrített levegővel fújjuk ki a tömlővezetékeket, hogy eltávolítsuk az összes vizet a rendszerből. Miután a tisztavizes mosást követően a tartályokból kiürítettük a vizet, illetve sűrített levegővel teljesen vízmentesítettük a folyadékrendszert, átöblíthetjük a permetezőnket fagyálló folyadékkal.

Ha nem védjük megfelelően az időjárás hatásaitól a permetezőt, akkor a folyadékszállító tömlőrendszere végzetesen károsodhat

A keret szélességétől, illetve a tartály térfogatától függően 15–50 liter tömény fagyálló-koncentrátumot kell önteni a vegyszerbekeverő tartályba, majd ezt a komplett rendszeren keresztül át kell járatni. Addig járassuk a szivattyút, amíg a színes fagyálló folyadék el nem kezd folyni a permetező szórókeret fúvókáin. Ha a szivattyú alján vagy a tömlővezetékekben marad kis mennyiségű fagyálló folyadék, az teljesen rendben van. Az a lényeg, hogy a fagyálló legnagyobb részét átfolyassuk a rendszeren. Nagyon figyeljünk arra, hogy a folyadékszállítást végző hajlékony csővezetékek és tömlők ne legyenek megtörve sehol, ne képződjön nyomás a tömlőrendszerben. Erre majd az átöblítés után összecsukott keretnél is ügyeljünk. A fagyállóval való téliesítés során nagyon figyelnünk kell arra, hogy a nyomásmérő órához, illetve vezetékeibe is eljusson az oldat. A hagyományos burboncsöves mérőóra vékony tömlőjébe a fagyálló nem mindig tud megfelelően bejutni, és amennyiben ott a víz marad, az megfagy, és az tönkreteszi a mérőórát. Annak érdekében, hogy biztosak legyünk a fagyásmentesítés hatékonyságában, ellenőriznünk kell a fúvókákon távozó fagyálló koncentrátum fagyállóságának mértékét, melynek legalább mínusz 20-25 oC-ig kell védelmet garantálnia.

A keret szélességétől, illetve a tartály térfogatától függően 15–50 liter tömény fagyálló-koncentrátumot kell a komplett rendszeren keresztül átjáratni (fotó: blog.enduraplas.com)

A fagyállóval való fagymentesítésnek az is nagy előnye, hogy a membránokat a tél folyamán nem hagyja kiszáradni, így azokban a komoly téli fagyok sem tehetnek kárt.

Fúvóka, szivattyú, elektronika, hidraulika

Amennyiben permetezőgépünk szórókerete vagy kijuttatóegysége kerámiabetétes fúvókákkal van szerelve, akkor a fagykár kockázatának csökkentése érdekében inkább szereljük ki ezeket, és száraz, fagymentes helyen tároljuk. Ha nem túl bonyolult, érdemes a szivattyút is leszerelni, és fagymentes, zárt, időjárástól védett helyen raktározni. A mai korszerű permetezőgépek már jelentős arányban rendelkeznek elektromos egységekkel, érzékelőkkel, szenzorokkal, relékkel, kapcsolókkal, illetve elektromos kapcsolású szelepekkel, sőt teljesen elektromos vezérlésű keverőberendezéssel.

Nagyon figyeljünk arra, hogy a folyadékszállítást végző csővezetékek ne legyenek megtörve, ne képződjön nyomás a tömlőrendszerben (fotó: media.amazone.de/hu)

A téli tárolásra való felkészítés alkalmával ügyeljünk arra, hogy az elektromos egységek vezetékeinek csatlakozóit megvédjük a változó hőmérséklet és az évszakkal járó párásság során esetlegesen fellépő oxidációtól. Az elektromos csatlakozókat; a világítás és a szabályzó számítógép csatlakozóját fújjuk be kifejezetten az elektromos csatlakozókhoz való korróziógátló spray-vel. Az elektromos csatlakozókat úgy helyezzük el téli tároláskor, hogy közvetlenül vízzel ne érintkezhessenek. A keretrendszert mozgató hidraulikus munkahengerek hosszú tárolás során lehetőleg behúzott állapotban legyenek tárolva, de amennyiben ez nem lehetséges, úgy a munkahenger szárait kenőzsírral kenjük be, vagy szilikon spray-vel alaposan fújjuk be, így nem korrodálnak. Ugyanígy a munkahengerek rögzítőcsapjait is érdemes a zsírzópontokon kenőanyaggal feltölteni, mert így az esetleg bejutott víz kiszorításra kerül, és megelőzzük vele a korróziót.

Cikkünkben természetesen csak a permetezőt általánosan érintő tárolásra való felkészítés legalapvetőbb pontjaival foglalkoztunk. Ezek mellett fokozott figyelemmel és odafigyeléssel végezzük el, illetve tartsuk be a permetezőre típusspecifikusan érvényes tárolási feladatokat, szabályokat, a kezelési és karbantartási utasításában megadott iránymutatásoknak megfelelően.

Farkas Imre