fbpx

Többet jobban: jövő héten PREGA Konferencia!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 február 13.

150 precíziós gazdálkodási, agrárinformatikai előadás várja a látogatókat. A PREGA mottója: adatalapú döntések – fenntartható gazdálkodás. Ez a téma az elmúlt hónapok időjárási „rekordjai” alapján egyre időszerűbb, hiszen a digitalizáció eszközeivel kisebb környezetterhelés mellett növelhető a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

A szekciószervezők – a kapcsolódó területek elismert szakemberei – a legapróbb részletekig, hónapokon át egyeztetik az előadásokat. Ez a konferencia nem a termékbemutatókról szól, célunk, hogy szigorúan szakmai előadások, hasznos gyakorlati tapasztalatok hangozzanak el – emelte ki Bolyki Bence, a PREGA Konferencia főszervezője a Veresi Paradicsom üvegházában tartott sajtótájékoztatón.

A helyszínválasztás oka, hogy a társadalom szélesebb körének is megmutassák a szervezők: Magyarországon is egyre több világszínvonalú, digitális eszközök segítségével optimalizált növénytermesztési megoldást alkalmaznak. Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom ügyvezetője PREGA-előadóként részletesen is bemutatja majd a sikeresen működő beruházás eddigi tapasztalatait.

A PREGA Konferencia küldetése, hogy kifejezetten az agrár-digitalizációban résztvevő szakembereknek, gazdálkodóknak legyen a találkozóhelye, inspirációs közege, tudásmegosztási platformja. A konferencián és a kiállításon láthatóvá válnak a már elérhető termőhely- vagy haszonállat-egyedspecifikus, valamint robotikai, szenzoralapú, mesterséges intelligenciára épülő technológiai megoldások.

A szekciókban megjelennek a szántóföldi és kertészeti, valamint állattenyésztési ágazatok, az élelmiszeripar, a Digitális Agrár Stratégia és a tudományos előadásokat felvonultató PREGA Science. Újdonság az Agrár IoT és az „Indoor Farming” is – ami akár a városokban is lehetővé teszi a növénytermesztést. 2020-ban elsőként PREGA Next Generation pályázatot is hirdettek a szervezők a Corteva AgriScience támogatásával. Ennek keretében 18 felsőoktatási hallgató vesz rész a két napos eseményen.

A PREGA Konferencia kapcsán a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület kiemelt képviselői is ideutaznak előadóként és egyúttal bejárják a jövő évi, 2021-ben Budapesten megrendezendő Európai Precíziós Gazdálkodási (tudományos) Konferencia tervezett helyszíneit is.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a mezőgazdaságban hosszú távon tervező magyar gazdálkodóknak érdemes foglalkozniuk a precíziós gazdálkodási technológiákkal. A világ többi részén működő agrárvállalkozások digitális átalakulása gőzerővel zajlik, jelentősen átalakítva az agrárium technológiai és gazdasági folyamatait, nekünk pedig kötelességünk felhívni a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a versenytársaik ezáltal rohamléptekkel erősítik a versenyképességüket.

Az államtitkár kiemelte: egy magyar termelő gazdaságának átalakítása nem kell, hogy feltétlenül nagy és költséges eszközök beszerzését, komplex fejlesztések megvalósítását jelentse. Ehelyett fokozatosan, évről-évre gazdaságuk tevékenységének újabb és újabb elemeit érdemes digitális alapra helyezni. Ehhez minél előbb el kell kezdeniük a megfelelő precíziós eszközökkel adatokat gyűjteni saját földjeikről és a termelésről. Alkalmazzák a gazdálkodás minden szakaszában – adatgyűjtés, adatfeldolgozás, döntéshozatal, beavatkozás – az infokommunikációs technológiák, a pontos mérések, a szabályozás és a számítógépes vezérlés kínálta előnyöket. Ehhez nyújthat támpontot mindaz a tudás, amely a PREGA Konferencia keretében a lehető legszélesebb szakmai témakörben elérhető.

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke a fogyasztói igények változására és a mindinkább kiéleződő piaci versenyre hívta fel a figyelmet, ami rákényszeríti a vállalkozókat, hogy versenyképességük megtartása érdekében változtassanak az eddig megszokott termelési folyamatokon és vezetési szemléletükön.

A PREGA társadalmi nagykövete idén Parti András háromszoros olimpikon hegyikerékpáros, aki az aktív, egészséges életmód kapcsán kiemelte a jó minőségű élelmiszerek fontosságát és azt, hogy a hazai termelőktől, hazai gazdaságokból származó friss és magas vitamintartalmú termékek tudatos választását javasolja.

A PREGA Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás február 18-19-én várja az érdeklődőket a budapesti Aquaworld Resort Konferenciaközpontban.