fbpx

Tudósok szappanbuborék segítségével poroztak gyümölcsfákat

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 22.

Szappanbuborékok felszínén szállított virágporral sikerült megtermékenyítenie körtefákat egy japán kutatócsoportnak. Az eredmény rendkívül ígéretes, jelenleg a beporzó szappanbuborékokat kilövő drónokat tesztelik.

A méhek számának globális csökkenése miatt régóta kutatják a beporzás alternatív lehetőségeit. A beporzás sok zöldség- és gyümölcsféle termesztésének alapja, ezért a kutatók többféle módszert is vizsgáltak már.

Amikor drónok közvetlenül szórtak pollent a növényekre, az eljárás közben károsították a virágokat, noha csak 2 centiméteresek voltak. Mijako Eidzsiro, a japán Tudományos és Technológiai Kutatóintézet munkatársa egy nap az otthonukhoz közeli parkban fújt buborékokat kisfiával, akinek arcára szállt az egyik buborék. A fiú arcának semmi baja se lett az ütközéstől, ekkor jutott Mijako eszébe, hogy talán a virágoknak se ártana a szappanbuborék, ami a pollen ideális szállítója lehetne.

Laboratóriumban mikroszkóppal megállapították, hogy a buborék valóban szállítja a virágport. Mijako és kollégái olyan kémiailag feljavított buborékot fejlesztettek, amik darabja akár 2000 virágporszemet is szállíthat.

A találmányt egy körtéskertben próbálták ki. A buborékok kilövése után mintegy 2 héttel megjelentek a gyümölcskezdemények nagyjából olyan mennyiségben, mint amikor méhek nélkül kézzel, tollseprűvel porozzák be a gyümölcsfákat. Nem volt jelentős különbség a kézi és a szappanbuborékos porzás sikere között, az utóbbi nagyjából 95 százalékot ért el az előbbihez képest, ismertette a kutatást az iScience, ami az MTI fordításában is olvasható. Jelenleg zajlik a beporzó szappanbuborékokat kilövő drónok tesztelése.