Állattartók figyelem: legeltetési tilalom és ebzárlat

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 28.

Ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt. Erre 2021. október 2-16. között kerül sor, a csalétkeket nagyrészét kisrepülőgépekről juttatják ki.

 

Repülőgépes vakcinázás zajlik idén ősszel a déli és keleti megyékben megelőzési céllal

Az immunizálás során a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a célterületekre, ez azonban a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinthet.

Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat a hirdetőtáblákon tájékoztatja a lakosságot.

A külterületeken elhelyezett plakátok a kirándulókat figyelmeztetik elsősorban. Az érintett területek tájékoztató jellegű térképe, valamint a kiemelt figyelemmel kezelendő települések listája a Nébih weboldalán megtekinthető, letölthető.

 

Ebzárlat veszettség (elsődleges terjesztője a róka) miatti vakcinázás miatt
A veszettség a vadon élő és a házi emlősökre, valamint a mezőgazdaságban tartott haszonállatokra is veszélyes lehet (Fotó: Pixabay)

 

A veszettség fő terjesztője a vörös róka

A hazai állomány mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. Az előző évek eredményei alapján a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

A program sikerét bizonyítja, hogy a betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő hazánkban: utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust.

Emberi megbetegedés már több mint huszonöt éve nem történt. A kedvező járványügyi helyzetnek megfelelően a vakcinázandó területet is csökkenteni lehetett.

 

A hazánkkal szomszédos országok közül Romániában és Ukrajnában még előfordul a veszettség

A román hatóság az utóbbi időben többször is kimutatta a veszettség vírusát a magyar határ közelében, utoljára ez év februárjában jelentettek rókát érintő esetet.

Kárpátalján 2020-ban 12 esetben mutatták ki a veszettség vírusát házi- és vadállatokban. A betegség jelenléte keleti szomszédainknál alátámasztja a hazai megelőző intézkedések fenntartásának fontosságát.

A Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus weboldalán további információk találhatók a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és a megelőzéséről.

 

Konkrét adatok a tervezett program kapcsán:

 

Forrás: Nébih, Sajtóközlemény