fbpx

A termés 7-10 tonna is lehet hektáronként, lesz bor elég

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 28.

A szomszéd is javában szüretel; a szakemberek becslése szerint 35 millió liter bor kerül idén a pincékbe Szlovákiában, ez 10 százalékkal meghaladja a többéves átlagot.

 

Kegyes volt az időjárás

„Tavasszal a szőlőt nem sújtották a fagyok, nyáron pedig úgy ért be, hogy nem csökkent a savtartalma. Főleg a fehérboroknál lehet kiváló évjárat, és ha néhány hétig kitart a kedvező, meleg időjárás, a vörösborokra sem lesz panasz” – nyilatkozott Jaroslava Kaňuchová Pátková, a Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének (ZVVS) ügyvezető igazgatója az Új Szónak.

 

Az idei bor alapanyagát szedik, Szlovákiában is folyik a szüret
Jó az idei szőlő minősége, ennek köszönhetően jó lesz az idei évjárat (Fotó: Pixabay)

 

Koncentrálódik az agrárium

Az agrárvállalkozások száma csökken, ugyanakkor a megművelt területek, a kapcsolódó pénzügyi forgalmak, az inputanyagok felhasználása nem. A mezőgazdasági tevékenység jellemzően nagyobb termelőknél, gazdasági formákban összpontosul.

Ennek is köszönhető, hogy egyre több helyen modernebb technológiával, a precíziós mezőgazdaság elvei alapján folyik a termelés. Így – a megfelelő technológia segítségével, a talaj tápanyagának pótlásával – akár 7-10 tonna szőlőt is szüretelhetnek hektáronként.

A szövetség becslése szerint az idei termésből 35 millió liter bort tudnak betárolni a borászok, ez pedig közel 10 százalékkal meghaladja a sokéves átlagot.

A magyar borászok kapnak támogatást, a szlovák kollegáik is igényelnék az állami beavatkozást, ugyanis rosszabb minőségű import konkurenciát jelent boraiknak.

 

Forrás: ujszo.com