fbpx

Támogatás: 175 ezer egy szürkemarha, 27 ezer egy rackajuh

Írta: - 2021 szeptember 28.

17 milliárd forintos keretösszeggel indul el jövőre az őshonos és veszélyezetetett állatfajták fennmaradását segítő pályázat. A támogatási összegek 40-60 százalékkal magasabbak, mint legutóbb.

 

racka
Darabja 27 ezer forint támogatást hoz (Fotó: Gönczi Krisztina)

 

3 év megemelt összegekkel

Mint arról legutóbb hírt adtunk, hamarosan újabb pályázat nyílik az őshonos állatokat tenyésztők számára. A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint a kötelezettség-vállalási időszak 3 év lesz. A 2022-ben támogatási kérelmet benyújtók esetében 2022. január 1-től 2024. december 31-ig, a 2023-ban támogatási kérelmet benyújtók esetében 2023. január 1-től 2025. december 31-ig tartana. A kifizetési kérelmeket mindig a következő évi egységes kérelemben kell benyújtani.

Bivalyra vagy magyar szürkére egyedenként évi 500 euró, magyartarkára 700 euró kérhető az őshonos állatok fennmaradását támogató legújabb pályázati tervezet szerint. Az őshonos juhokra egyedenként 77 eurót fizetnek. A többi fajra a következő összegekkel lehet kalkulálni. A legutóbbi, ötéves kötelezettség-vállalási időszak összegeinél a mostaniak 40-60 százalékkal magasabbak.

 

táblázat

 

A pontozási táblázat szerint nagy nyerési esélye annak van,

  • akinek a tenyésztői munkája kiemelkedő színvonalú,
  • többféle őshonos állatot is tenyészt, és ezek között kipusztulással fenyegetett, magas genetikai értékkel bíró vonalak is vannak,
  • már legalább öt éve egy tenyésztőszervezet tagja.

A kiíró 1800 támogatott kérelemmel számol. A támogatott fajták részletes listáját a tervezet tartalmazza.