fbpx

Itt a szüret, 1,5 milliárd a borászoknak

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 10.

A felhalmozódott borok kapcsán kínálja a megoldást a lepárlási támogatás a borászoknak, melynek keretösszege 1,5 milliárd forint. Ezzel is segíti a szakminisztérium a szüret kapcsán felmerülendő gondok megoldását.

A szőlőszüret szezonja már több hete beindult

Az Agrárminisztérium a szüreti felkészülés keretében 1,5 milliárd forintos keretösszeggel lepárlási támogatást biztosít a borászatok számára – tájékoztatott az illetékes miniszter.

A Nagy István elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt a borértékesítés gyakran komoly nehézségekbe ütközött, több fontos értékesítési csatorna korlátozott működése okán a borászatok egy része nehéz helyzetbe került. Összességében a borkészletek elmaradnak a sokéves átlagtól, azonban egyes bortermelőknél így is nagyobb mennyiségben halmozódtak fel borok, melyeket nem érdemes több éven keresztül tárolni.

Az intézkedés hatására a borpiac minden szegmenségben csökkenhet a kínálati nyomás, megkönnyítve ezzel a szüret menetét. A lepárlással feldolgozott, esetlegesen kényszerértékesítésre szánt borok „eltüntetésével” meglesz a lehetősége a magyar gazdáknak, hogy a megtermett szőlőjüket magasabb áron tudják értékesíteni, illetve az új boroknak is piacot találjanak.

Kezdődik a szüret, jönnek az új borokA szüret lassan egy hónapja elkezdődött, de vannak még tavalyi borok is (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére

Idén 1,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 100.000 hektoliter bor lepárlása valósulhat meg támogatásnak köszönhetően. Ez alternatív bevételi lehetőség megoldást jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében.

A támogatás mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik, így egy liter bort 110 és 150 Ft közötti nettó áron vesz át a lepárló. Egy bortermelő legfeljebb 2.000 hektoliter borászati terméket szállíthat be az intézkedésben résztvevő lepárlóüzemek valamelyikébe.

A beszállított bornak 95%-ban saját előállításúnak kell lennie, a tényleges alkoholtartalma pedig nem lehet kevesebb, mint 11 %. A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászat részére.

A támogatás további részlete elérhető az Agrárminisztérium által működtetett, borászati portálon.

 

Forrás: AM Sajtóiroda