Van élet a mérleg után – HETECH Szakmai Napok

Írta: Agrárágazat-2021/09. lapszám cikke - 2021 szeptember 11.

A gabonatárolás, terményszárítás és -tisztítás területén bő két évtizede ismert hazai fejlesztő és gyártó gyárlátogatással egybekötött szakmai napra hívta partnereit augusztus elején, ahol a kutatás-fejlesztés és a gyártás kulisszatitkai mellett a beszállítók szolgáltatásaiba is bepillantást nyerhettünk.

 

HETECH-szárító
HETECH-szárító „élőben”

Az alapgondolat az egyedi technológia volt

Egy olyan szárítástechnológia kifejlesztése volt hajdanán a cél, ami jól skálázható, a hazai és környező országok igényeit is kielégítő, s fontos, hogy minél kisebb legyen vele a szárítási veszteség, energiahatékony legyen és nem utolsósorban egyszerűen legyen kezelhető. Miközben korábban Magyarországon az aknás, kaszkád kialakítású szárítók terjedtek el, addig a kecskeméti vállalkozás tervezői egy 10 oszlopból álló, folyamatosan átforgató rendszerű szárítóval jelentek meg a piacon. A konstrukció előnye, hogy kevesebb a hősérült szem, nem keletkeznek felrakódások, így a szárítótűz kockázata is jelentősen csökkent.

A piaci és jogszabályi környezet is inspirál

A folyamatos termékfejlesztés a piac meghatározója. A partnereik igénye és a jogszabályi környezet is változik, amihez nekik is alkalmazkodni kell. A 20 év alatt százfősre duzzadt csapat ipari minőségű, akár 0–24 órában működő szárítógépeket és az ehhez szükséges tárolókat és gépesítést állít elő. Ezek általában 20 t/h teljesítménytől 250 t/h teljesítményig voltak eddig elérhetőek, de ebben az évben már 300 t/h-s gépcsaládot is kifejlesztettek, sőt, még nagyobb, akár 400 t/h-s gépek gyártását is tervezik a jövőben. Ráadásul a kecskeméti telephelyen nemcsak az új gépek fejlesztése folyik, hanem a tervezési, gyártási folyamat alatt megtapasztalt jobb műszaki megoldásokat a már korábban megalkotott gépcsaládjaikba is visszavezetik. A tisztítógépek esetében is folyamatos a teljesítménynövelésre irányuló fejlesztés; a síkrostás tisztítóknál már 20-tól 120 t/h-ig választhatunk teljesítménykategóriát, dobrostás esetén pedig már a 60 t/h-s változat is elérhető.

További fontos dolog, hogy a szárítógépek a robbanásveszélyes környezetbe is telepíthetőek, ugyanis a teljesítménynövelés mellett az ATEX-követelményeknek is megfelelnek. A nemrégiben hatályba lépő TVMI – tűzvédelmi műszaki – irányelvnek való megfelelés is folyamatos megoldandó feladatot jelent a fejlesztésben, gyártásban.

Legfrissebb HETECH-innovációk a piacon

A kutatás-fejlesztés két innovációval bővítette a közelmúltban a HETECH termékportfólióját; mindkettő a biztonságos és hatékony terménykezelést szolgálja:

  • H-TECH szárítók hőmérséklet-felügyeleti rendszere

A kifejezetten a H-TECH szárítókhoz fejlesztett rendszer modulonként 36 mérési ponton folyamatosan nyomon követi a szárítóban a hőmérséklet-elosztást, hőtérképek segítségével kizárja a tűzveszély lehetőségét, hisz rendellenes melegedés esetén, még bőven a gyulladási hőfok elérése előtt, az előre beállított riasztási küszöb túllépése esetén hang- és vizuális riasztással jelez a kezelő felé.

A hőmérsékletérzékelők nem a termény terményhőmérsékletet mérik, viszont pontosan jelzik a szárítóban fennálló hőeloszlás egyenletességét, az esetleges túlmelegedett vagy hűvösebb zónákat. A mért értékeket numerikusan és egy ún. hőszínképábrával vizuálisan, kék-vörös színmátrixban is megjeleníti a program. Mivel a szárító minden moduljához tartozik egy ilyen hőtérképmátrix, azok egymás fölé helyezve a szárító teljes hőmérsékleti állapotát bemutatják a kezelő részére, aki egy pillantással megállapíthatja, hogy megfelelően egyenletes-e a szárító működése.

  • H-TECH hengeres kitárolórendszer

A H-TECH szárítók oszlopainak ürítését egy hosszában réselt kitároló-henger végzi. Kitároláskor a henger ciklikus jobbra és balra történő 360o-os forgatásával a réselés a kitárolóvályú alá fordul, megtelik terménnyel, tovább fordulva kiüríti azt az ürítőgaratba, majd ellenkező irányba fordulva megismétli ezt. A hengerek mindig ugyanannyit, a henger belső térfogatának megfelelő mennyiséget ürítenek, így az ürítések számának nyomon követésével pontosan követhető a kitárolási teljesítmény. A kitárolás sebességét a percenként megtett fordulatok számának megválasztásával tudjuk szabályozni. A maximális kitárolási sebesség – amikor a henger jobbra és balra forgása között nincs várakozási idő – kb. 80 m3/h, amely gabonafélék és kukorica esetén kb. 60 tonna/h. A várakozási idő növelésével a kitárolási sebesség csökkenthető. A vezérlés lehetőséget ad arra, hogy minden motornak a jobbra és balra megtett percenkénti fordulatai számát egymástól függetlenül vezérelhetjük, így a 10 terményoszlop differenciált sebességű ürítése is lehetséges.

A kitárolórendszer képes az egyes terményoszlopokból kiürített terményből minták vételére és ezek nedvességtartalmának egymástól függetlenül történő megmérésére is. Az így kinyert adatok feldolgozásával a szárítási egyenetlenségek is feltárhatók. A kívánt értéknél szárazabb oszlopok kitárolási sebessége növelhető, a nedvesebb oszlopok pedig lassíthatók. A szabályozási műveletet a szárítóvezérlő szoftver automatikusan elvégzi, így a szárítási egyenletesség szűk sávban tartható, megelőzve ezzel a túlszárítás okozta minőség-, súly- és energiaveszteséget, a törtszemképződést. Ez a hengeres kitárolórendszer egyedülálló a magyar piacon, a HETECH-fejlesztés tehát ismét piaci rést talált a technológiában.

A rendezvényen az elmúlt két évtized eredményei mellett a meghívott partnerek nemcsak szárítástechnológiai alapismereteiket bővíthették egy-egy innovatív megoldást megismerve, hanem mindennapi tevékenységük megkönnyítéséhez is segítséget kaptak. A szervezők olyan előadókat hívtak meg a rendezvényre, akik a most zajló pályázatokban, a kivitelezők vagy beszállítók kiválasztásában vagy épp a napjainkban már létszükségletnek számító, online térben, a világhálón való megjelenésben is segítségünkre lehetnek.

A rendezvény zárásaként a szárítástechnológia és a hozzá kapcsolódó anyagmozgató gépek, tárolóberendezések gyártásába is bepillantást nyerhettek a résztvevők, szembesülve a raktárkészlettel is, amelyből külön említésre méltó a száz körüli hazai HETECH gabonaszárító-tisztító telep rostaszükségletét gyakorlatilag 90%ban azonnal lefedő mennyiség.

Sándor Ildikó

 

Hetech Trend