fbpx

Szemestermény-tárolás újragondolva

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 12.

Megkezdte tesztüzemét az új fejlesztésű szárítóberendezés prototípusa

A Gate Nonprofit Kft. tudományos szakmai napot szervezett a HETECH Kft. és az ANTHERA Kft. közreműködésével. A két helyszínen tartott rendezvényen a vendégek megismerkedhettek a szervező K + F projektjeivel, délután pedig a prototípus tesztüzem ünnepélyes átadójára került sor.

K+F és innovációs tevékenységek koordinálása – ötlettől az értékesítésig

A GATE Nonprofit Kft. a Szent István Egyetem résztulajdonában álló kutatóhelyként végzi tevékenységét. Ennek egyik fő területe a Gépészmérnöki Kar tudásbázisára épülő projektek szervezése, valamint a megvalósításukban való közreműködés a K + F területhez kapcsolódó munkák teljes körű ellátásával.

A tudományos szakmai nap délelőtti részében főként a szemes termény tisztítását, szárítását és tárolását érintő projekteket ismertették az előadók a HETECH Kft. kecskeméti telephelyén. Az előkészítés alatt álló és a már megvalósult K + F projekteket Kardos László projektigazgató, Beke János egyetemi tanár, kutatásvezető és Oldal István egyetemi docens mutatta be.

Még kíméletesebb terménykezelés

A Dió896 Kft. hódmezővásárhelyi telepén megvalósult K + F pályázat eredményeit részletesen is bemutatták a szakemberek. A pályázat keretében olyan vertikális szemestermény-tároló rendszert fejlesztettek ki, ami képes a szárítmány hatékony, és az eddigieknél jelentősen kíméletesebb kezelésére. Ezt úgy érték el, hogy módosították, és áramlástechnikailag optimalizálták a serleges elevátort, jelentősen javítva ezzel az üzembiztonságot és a szállítási hatásfokot.

A kutatók számítógépes modellezéssel és kísérletes kutatómunkával maglassító silótöltő mechanizmust fejlesztettek ki, ami betároláskor minimalizálja a szemsérülést. A továbbfejlesztett számítógépes modellezéssel és többfázisú kísérletezéssel hatékonyabb átszellőztetési és légtisztítási technológiát alakítottak ki. A kísérletekhez használt modellt a helyszínen is bemutatták a részvevők számára.

 

 

Optimális anyagáramlás

A megvalósulás alatt lévő projektek közül az Új Tavasz Kft. szentkirályi telephelyén elkészülő új típusú szárítótorony magcsatornáját ismertették a szakemberek. Ez a rendszer biztosítja a száradó anyag optimális áramlását, ami fokozza a szárítóközeg és a termény közötti energia- és anyagtranszport intenzitását. Lehetővé teszi továbbá a torony teljes öntisztulását az egyes termények közötti átálláskor.

A Tarnamenti 2000 Zrt. jászdózsai telephelyén nemrégiben indult projekt keretében pedig a bio tönkölybúza hántolási hatékonyságnövelési lehetőségének feltárása és megvalósítása készül el.

Intelligens légtisztítás és porelválasztás

A szakmai nap délután az ANTHERA Kft. városföldi telepén folytatódott, ahol a K + F projekt keretében a megvalósítás utolsó fázisába lépő új szárítótelepet mutatták be.

A projekt eredményeként kifejlesztett intelligens légtisztító és porleválasztó rendszerrel felszerelt 35 tonna/óra kapacitású prototípus képes arra, hogy a szárított termény fizikai tulajdonságainak és szennyezettségi fokának megfelelően a mindenkori technológiai követelmény szerint, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat is túlszárnyalva tisztítsa meg a szárítóból távozó levegőt.

A rendezvényen kiállították és bemutatták azokat a labormodelleket és más eszközöket, amelyekkel a kutatók a szélcsatorna-vizsgálatokat végezték.

Az elmúlt néhány évben jelentősen változott az ANTHERA Kft. üzletágainak árbevétele, ezért döntött úgy a vezetőség, hogy tevékenységüket terménykereskedelemmel és az ahhoz tartozó szolgáltatásokkal egészítik ki – mondta köszöntőjében Hajagos Dezső, a vállalat tulajdonosa. Évente mintegy 100 ezer tonna termény felvásárlása és értékesítése a cél, aminek nagy részét a most tesztüzemét kezdő új technológiával kívánják kezelni.

Ezt követte a próbaüzem ünnepélyes megkezdése. A szárítóberendezést Jakab István, az országgyűlés alelnöke, Gyurász Mária, Hajagos Dezső és Simon Gábor, az ANTHERA Kft. tulajdonosai és vezetői indították el.

 

Csomor Zsolt