Német agrárszövetségi tanúsítványt zsebelt be a FLIEGL trágyaszórója

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 13.

A 2019-es AGRITECHNIKA kiállításon bemutatott Fliegl KDS 270 láncos, univerzális szóró DLG (Német Agrárszövetség) tanúsítványát kapta meg, a tesztek során született jó eredmények alapján – tájékoztatta szerkesztőségünket a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. képviselője.

 

A cég hírlevelében felvázolta a Fliegl KDS 270 muck control fejlesztését, valamint a gép jellemzőit:

A hígtrágya mellett sok gazda használ szilárd szervesanyagot is, ha organikus trágyázásról van szó. A FLIEGL ezért döntött úgy, hogy bővíti termékpalettáját és szórástechnikáját a láncos trágyaszóróval. Az első típus éppen a 2019-es AGRITECHNIKA kiállításon volt megtekinthető. Azóta szorgalmasan optimalizálták, fejlesztették, tesztelték, amíg a trágyaszóró készen nem állt szilárd szerves tápanyagok szórására.

 

 

A Fliegl KDS 270 muck control egy univerzális szóró

A gép kaparófenékkel és két vízszintes tépőhengerrel dolgozó, szóró szerkezettel van szerelve.

Raktere:

  • 4 méter magas;
  • 15 méter széles;
  • 7 méter hosszú;
  • kapacitása kb. 21 m3.

Oldalfalai és padlója ötvözött acélból készült, a tandem futómű pedig zártszerelvényből. Mindkét anyag extrém stabil, mindeközben könnyű.

A tengelyek parabola-, a vonórúd hidraulikus rugózású. Átfordítható alsó vagy felső kapcsolásra, így biztosítva a jobb utazási kényelmet és a szántón a munkavégzést

 

 

A láncos lehordó rendszer és a kaparószerkezet:

A KDS-nél két láncból áll, mindkettő 140-140 egymással összekapcsolt láncszemből. Minden egyes láncszem akár 50 tonna szakítóerőig terhelhető. A láncok 41 darab teljesen zárt kaparólécet hordoznak.

A kaparószerkezetet egy hidromotor oldalsó hajtóművön keresztül mozgatja, amely sebessége fokozatok nélkül állítható. Idővel a láncok feszessége csökkenhet, de egy mechanikus vagy hidraulikus láncfeszítővel egyszerűen utánállítható.

A raktér és a szóró egy hidraulikával működtetett trágyazsilippel van elválasztva egymástól. Ahhoz, hogy az optimális tömítettség garantált legyen, egy belső vezetőkerettel is ellátták az eszközt. A zsilip nyitása fokozatok nélkül könnyedén állítható a fülkéből, és a kocsi homlokfalán jól látható, mennyire van nyitva.

A trágyazsilip után 2 vízszintes, 770 mm átmérőjű tépőhenger következik. Ezek a trágya keveréséért, fellazításáért, adagolásáért felelnek. A kések könnyedén kicserélhetőek, ezért elhasználódás esetén nem okoz problémát a javításuk. Ha nehezedik a tépőhengerek munkája, a rendszer a fordulatszám csökkenését érzékelve automatikusan lassít, majd leáll.

 

 

Szórószerkezet:

A KDS 270 egyik legfontosabb eleme a varioSPLASH szórószerkezet, amely két nagyméretű HB 400 kopásálló acél szórótányérral dolgozik. Az 1100 mm átmérőjű tányérokon egyenként 6 db cserélhető, állítható szórószögű kidobólapát található (HB 400 kopásálló acélból készült belső betétekkel és egyedileg állítható biztosító csavarokkal). A tányérok szórási szöge mechanikusan, opcióban akár hidraulikusan is állítható. Ennek köszönhetően alkalmazkodik kiválóan a KDS minden helyzethez. A teljes szórószerkezet, vagyis a szórótányérok és tépőhengerek meghajtása olajfürdős hajtóművel történik.

A hektáronkénti szórás mennyiségét a kaparólánc sebessége, a trágyazsilip nyitottsága és a traktor sebessége határozza meg.

 

 

A gyakorlati próba:

Három napon keresztül tesztelték a szabványosított mühldorfi gyár próbapályáján a trágyaszórót. A Német Agrárszövetség istállótrágya, komposzt, baromfitrágya és szeparátum szórása során figyelte meg a KDS 270 szórási munkáját. A 2020. májusában szigorított előírásoknak minden kategóriában, a vízszintes és hosszanti kijuttatási értékek, valamint a kilengési tűréshatár bőven megfelelőek voltak, sőt számos területen túl is szárnyalták azokat.

Fotó: fliegl-agrartechnik.de