fbpx

Európa-szerte tombol a madárinfluenza, nálunk a legerősebb

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 04.

Japántól Franciaországig erőteljesen támad a magas patogenitású madárinfluenza, Európai összevetésben még a német és francia adatoknál is rosszabb a helyzet nálunk. Dél-Afrikában akkor az állatszám-csökkenés, hogy már a tojás és a baromfihús ára is nő.

vadmadár-vonulás brojlercsirke
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Riadalom mindenütt

Németországban és nemzetközi szinten is növekszik a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) előfordulása a baromfiállományokban. A németeknél a napokban több tartományban H5N1 kórokozó megerősített kitörését jelentették, volt, ahol majdnem 24 ezes pulykaállományt kellett felszámolni azonnal. Az illetékes állat-egészségügyi vezetők szerint a a biológiai biztonság előírásainak figyelmen kívül hagyása áll a vírus terjedése mögött, továbbá a madarak vonulása is növeli a fenyegetést, mert télen a vadon élő madarak nagyobb sűrűségben tartózkodnak a pihenő- és gyülekezőhelyeken.

A mezőgazdasági állattartók Franciaországban is riadtak. Az ottani szaktárca megemelte a baromfitelepekre való behozatal figyelmeztetési szintjét. Az idei első madárinfluenza-eset ősszel fordult elő egy 3850 állatot tartó pulykatenyésztőnél – azóta, a dinamikus európai terjedéssel párhuzamosan ugyanez figyelhető. Franciaországban fokozatosan nő a vándormadarak által okozott fertőzési nyomás. A magasabb  kockázati besorolás ott is szigorúbb biológiai biztonsági intézkedéseket tartalmaz. 

Magyarországtól Dél-Afrikáig

A francia állategészségügyi felügyeleti platform (ESA) adatai szerint a közelmúltban Magyarországon regisztrálták a legtöbb baromfitelepen a HPAI-vírussal fertőzötteket, 34-et a november 4. és 22. közötti időszakban. Kisebb előfordulások voltak novemberben többek között Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Romániában, Dániában, Olaszországban és Horvátországban. Április óta először fordult elő madárinfluenza Japánban. Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) szerint a H5N1 vírustípust Kashima városában két farmon mutatták ki. Több mint 110 000 csirkét kellett ott selejtezni, és megfelelő tilalmi zónákat kellett kialakítani a gazdaságok körül. A WOAH a kambodzsai, tajvani, kanadai és egyesült államokbeli baromfitelepeken történt esetekről is beszámolt. Dél-Afrikában azonban az emberek az utóbbi időben az új H7N6 vírustípussal küzdenek. Az ottani sajtóértesülések szerint már több millió darab baromfi esett áldozatul az állatbetegségnek, a tojás és a baromfihús ára pedig érezhetően emelkedett.