fbpx

Több tízezer gazdának már a számláján az előleg

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 03.

…és a kifizetések ütemesen folytatódnak.

Két ilyen év után már nagyon kellett az előleg

Erről Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkár beszélt a napokban Sárospatakon. A terület- és állatalapú közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó előlegfizetést 125 ezer gazdálkodó kapta már meg, és a kifizetések ütemesen folytatódnak. Az előlegkifizetésekre már csak azért is sürgető szükség volt, mert az aszály, majd az orosz-ukrán háború gazdasági és piaci következményei, az emelkedő energiaárak és inputköltségek megnehezítik a mezőgazdasági termelők többségének helyzetét. Feldman Zsolt az elérhető és várható támogatási lehetőségek, a megváltozott piaci környezethez történő alkalmazkodás lehetséges stratégiái közt említette a termelési szerkezet több lábra állításának lehetőségét, többek között a szója, a cirok, a köles vagy éppen a lucerna vetésszerkezetbe illesztésével. Sürgette olyan gabonafélék termesztését, amelyeknek nem kell versenyezniük az európai piacokon az ukrán mezőgazdasági terményekkel.

Káposztabetakarítás Vecsésen
Káposztabetakarítás Vecsésen 2019-ben. Azóta még inkább megnövekedtek a termesztés költségei Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Jön a pénz jövőre, de érdemes átgondolni a dolgot

Az államtitkár emlékeztetett, 2027-ig 2900 milliárdos forrás jut az agráriumba és a magyar vidékre a vidékfejlesztési forrásokon keresztül. Ebből beruházási pályázatokra 1500 milliárd fordítható. A pályázatok kiírásával az agrártárca szeretné az alkalmazkodásban segíteni a gazdálkodókat. Az államtitkár szerint minden gazdálkodónak fontos átgondolnia, akar/képes-e beruházni, a jövőre újrainduló agrár-környezetgazdálkodási programban részt venni. A pályázatokat azért sem egyszerre írja ki a szaktárca, hogy mindenki megfontolt döntést hozhasson, és senki ne maradjon le a lehetőségekről. Feldman Zsolt itt a KAP néhány jelentős változására hívta fel a figyelmet. Szólt az Agrár-ökológiai Programmal kapcsolatban a vállalásukat részlegesen teljesítő termelők támogatásáról (erről itt írtunk bővebben!), és javasolta, a különböző területalapú, zöld támogatási programokban való részvételt, mint segítő stratégiákat a piacilag nehezebb években. Az a gazdálkodó, aki az előző években csatlakozott a különböző zöld területalapú támogatási programokhoz és többletvállalásokat tett, ezért cserébe jelentős többlettámogatáshoz jut, ami a finanszírozásban most nagyon fontos lehet. Akik sikeresen pályáztak, fejleszteni tudták gépparkjukat, technológiai hátterüket, hatékonyságukat, az energiamegtakarításukat, így azok jobb esélyekkel néznek a következő időszak elé – fogalmazott Feldman Zsolt.