A tévhitek ellen szakmai alapon

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 10.

A fogyasztók hiteles tájékozódását segítik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiadványai az állattenyésztés és az állati eredetű élelmiszerek előállítása témájában, cáfolva a tévhiteket terjesztő zöld szervezetek állításait.

Birka
A kamara kiadványai cáfolják a mezőgazdasági termelést támadó tévhiteket (Fotó: NAK kiadvány)

Újabb két kötet jelent meg

A NAK „Húsba vágó tények” című online kiadványsorozatának újabb két kötete jelent meg. A kamara célja ezzel, hogy erősítse az ágazat elfogadottságát, javítsa az állattenyésztésben és az állatitermék-előállításban tevékenykedők megbecsülését.

A NAK „Húsba vágó tények” címmel indított ötrészes kiadványsorozat aktuális kötetei „Környezetvédelem”, valamint „Gazdálkodás és vidéki élet” címmel kerültek kiadásra. A kötetek tartalma az európai mezőgazdasági termelők legjelentősebb érdekvédelmi szervezete, a Copa-Cogeca által – „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezéssel – indított kampány anyagain alapul.

Tudományos alapokon nyugvó kiadványsorozat

A NAK a gondolatébresztő kiadványsorozatot azért indította útjára, hogy az állattenyésztési ágazatok, illetve a gazdálkodók elleni támadásokkal szemben megfelelő és valós tényeken alapuló kommunikációval lépjen fel. Az elmúlt időszakban ugyanis egyre erősödnek a – számos esetben elfogult szemléletet tükröző – „zöld” szervezetek általi megmozdulások az állattenyésztéssel és az állati eredetű termékek előállításával szemben.

A kamara a tudományos alapokon nyugvó, szemléltető ábrákat is tartalmazó kiadványsorozattal hozzá kíván járulni a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz, valamint bővíteni szeretné a lakosság állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteit.

A most megjelent „Környezetvédelem” című negyedik kötet az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatásaival, erőforrás-felhasználásával, valamint az ágazati kibocsátás csökkentésével kapcsolatos kérdéseket foglalja össze.

A „Gazdálkodás és vidéki élet” című ötödik kötet pedig az ágazat intenzifikációjával, a nagyüzemi gazdálkodás sajátosságaival, erőforrás-felhasználásával, valamint a vágóhidakra vonatkozó előírásokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

A két kiadvány a többi közt olyan állításokat is cáfol, hogy az állattenyésztés használná fel a világ összes vízforrásának 1/3-át, hogy a világon megtermelt gabona felét az állatok takarmányozására használnák fel, hogy a takarmány-előállítás által lekötött termőterület versenyezne az élelmiszer-előállításhoz használt földterülettel, hogy az állatgyógyászati készítmények szennyeznék folyóinkat és termőföldjeinket, vagy hogy növekedne az EU állattenyésztésének ÜHG-kibocsátása.

Csibék
A kiadványsorozat a NAK honlapjáról letölthető (Fotó: NAK kiadvány)

A kiadványsorozat kötetei:

Forrás: NAK/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc