fbpx

A járványügyi fegyelem betartása azonban továbbra is fontos

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 10.

Több mint egy hónapja nem mutatták ki a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a hazai baromfiállományban – erre hivatkozva a Nébih elrendelte a még fennálló felügyeleti (megfigyelési) körzet feloldását, de felhívta az állattartók figyelmét, hogy a járványügyi fegyelem betartása továbbra is fontos.

Vízibaromfi
Több mint 30 napja nem regisztráltak madárinfluenzás esetet (Fotó: Unsplash)

Most már zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás

A legutolsó madárinfluenza-kitörés egy Bács-Kiskun megyei baromfiállományban történt január 27-én. Mivel az érintett telep kiürítése és fertőtlenítése óta több mint 30 nap eltelt, a Nébih feloldotta a telep körül kijelölt felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Az intézkedés értelmében, valamint az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján, immár zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás a megyéből.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban 2022. április 8-án nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát, vagyis leghamarabb ekkor kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó úgynevezett harmadik országokba.

A vírus még jelen van

A Nébih felhívja a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a járványügyi előírások betartása továbbra is kiemelt jelentőséggel bír, mert a magas patogenitású madárinfluenza vírus a vadon élő madarakban még mindig jelen van az országban. Továbbra is országszerte kötelező a járványvédelmi minimumfeltételek teljesítése, és a magaskockázatú területeken a baromfik zártan tartása.

Érvényben maradnak a korábban előírt, szállítást megelőző, kötelező tamponvizsgálatok

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében – a napos baromfi kivételével – valamennyi baromfi esetében kötelező a tamponvizsgálat a vágóhídra vagy továbbtartásra irányuló állatmozgatás előtt 72 órán belül. Ennek kedvező eredménye a szállítás előfeltétele.

Az ország többi megyéjében a vízibaromfik új tartóhelyre szállítását megelőző 72 órán belül kötelező a tamponvizsgálat, de a szállítmány indításának nem előfeltétele a kedvező eredmény megérkezése. A szállításokat megelőzően 20 kloáka- és 20 légcső-tamponmintát kell venni.

A madárinfluenzával kapcsolatos aktuális tudnivalók, információk a Nébih tematikus oldalán megtalálhatók.

Forrás: Nébih

Összeállította: Barna Ferenc