fbpx

Mi lesz a gazdákkal, ha eltörölik a sertéshús importvámját?

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 21.

Olyan szinten emelkednek a bolti árak, hogy a mezőgazdasági vezetés az importvámok átmeneti eltörlésével igyekezne enyhíteni a problémát.

húsfeldolgozásKötelező lesz a részben hazai feldolgozás (Archív felvételünk csak illusztráció / Kristóf Imre)

Jöhet, de itt kell feldolgozni!

Az orosz hatóságok a sertés- és marhahúsra kivetett importvámok eltörléséről tárgyalnak, hogy megfékezzék a hazai vöröshúspiacon tapasztalható emelkedő árakat. A gazdasági és a mezőgazdasági minisztérium várhatóan, 2022 első felében 100 ezer tonna sertéshús vámmentes behozatalát engedélyezi – írja a Vedomosztyi című orosz lap több kormányforrásra hivatkozva. A cél a társadalmi jelentőségű termékek belföldi árának stabilizálása. Az importengedélynek van egy feltétele is: a húsféleségeket oroszországi üzemekben kell legalább részben feldolgozni, mielőtt a boltokba kerülnek. Az oroszok tavaly szüntették meg a vámmentes behozatalt. Korábban az összes importált sertéshúsra 25 százalékos vámot kellett fizetni, és egyébként – az Orosz Nemzeti Hússzövetség (NMA) becslése szerint – tavaly már rekord kis mennyiséget, alig 4 ezer tonnát hoztak be külföldről.

A termelők szerint…

Csakhogy tavaly december óta az állatbetegségek, köztük a sertéspestis miatt beszűkült a húskínálat az orosz piacon. A kereslet azonban nem, így az árak folyamatosan emelkednek. A különféle termékeknél 10-25 százalékos növekedés is végbement egy év alatt, ezért látják indokoltnak a behozatal könnyítését, és ezzel az árak leverését. Az Orosz Sertéstermelők Szövetsége szerint az idei oroszországi sertéshústermelés a 2020-as 4,3 millió tonnás szinten marad, de jövőre várhatóan 350-400 ezer tonnával fog növekedni. Ezek a tényezők a vámmentes importtal együtt várhatóan lenyomják a hazai árakat.