Olyan mezőgazdaságra van szükség, mely hosszútávon működik

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 21.

Őszi kalászosokból 8 millió, kukoricából 6 millió, napraforgóból 1,7 millió tonna termett, ez nem éri el azt a szintet, melyre az állattenyésztésnek szüksége lenne – mondta Farkas Sándor, a mezőgazdaságért felelős minisztérium parlamenti államtitkára a Kinizsi Zrt. évértékelő rendezvényén.

 

Kalászosok
A mezőgazdasági termelés kitett az időjárás hektikus változásának, de az innovatív megoldásokkal kiegyensúlyozottban termésszintet lehet biztosítani (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A növénytermesztésnek komoly kihívásokkal kellett szembenéznie

Olyan mezőgazdaságra van szükség, amely hatékony, biztonságos és hosszútávon tudja a magyar lakosságot és az exportot szolgálni. Ehhez az agrárium megkapja a szükséges támogatást és forrást – hangsúlyozta az államtitkár.

Tavaly ősszel egy komoly csapadékhullám miatt késve tudták elvetni a kalászosokat, fejlődésüket a hektikus időjárás késleltette, a nyár pedig rendkívüli meleget és aszályt hozott.

„Az őszi kalászosokból 1,5 millió hektáron 8 millió tonnát tudtak a termelők betakarítani. Egymillió hektáron 6 millió tonna kukorica termett, ami 2 millióval kevesebb az átlagosnál. Napraforgóból 1,7 millió, szójából 164 ezer tonna termett. Ez nem éri el azt a szintet, amire szüksége lenne a magyar állattenyésztésnek” – ismertette a politikus.

Közel 300 ezer család érdekelt a zöldség-gyümölcs termesztésben. A vidék megtartóképessége szempontjából elengedhetetlen az agrárium e szegmenségnek a fejlődése.

A minisztérium rendelkezésére álló adatok szerint 178 ezer hektáron rendelkeznek a gazdálkodók a szükséges vízjogi engedéllyel, azonban a valóban öntözött terület nagysága alig haladja meg a 77 ezer hektárt.

A termelésbiztonság javítása érdekében sürgős változásra van szükség. A kormány az adminisztratív akadályok elhárítása mellett segíti az öntözési közösségek megalakulását is, évente 25-28 ezer hektár öntözésbe vonását szeretné elérni.

 

szarvasmarha
Állattenyésztésben kiemelt fontosságú a megelőző intézkedések foganatosítása (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A sertés- és baromfiágazat működőképessége érdekében kiemelt a fertőzőbetegségek elleni védekezés

Az érintett állattartó gazdák 10,8 milliárd forint értékben kaptak támogatást. Ennek azonban párosulnia kell a gazdák részéről felelős állattartási magatartással, ez is fontos eleme a megelőzésnek, hogy megvédjék állományokat a betegségek behurcolásától.

A 2021-2022-es átmeneti időszakra 1100 milliárd forintnyi beruházási pályázatot hirdetett meg a kormányzat az agrárium és a hozzá kapcsolódó élelmiszer-feldolgozás területén, melyre mintegy 20 ezren 1600 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be.

A projektek sikeres végrehajtása érdekében a kormány tervezi, hogy a gazdálkodók az irreálisan emelkedő építőipari árak ellensúlyozása érdekében többlettámogatást kapjanak beruházásaikhoz.

 

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc