fbpx

Halált okozó testi sértés is lehet

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 09.

Életveszélyes és használhatatlan vadászlesek a Pilisi Parkerdőben – ez lett az eredménye annak a rongálás sorozatnak, ami miatt a szakemberek ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést az illetékes rendőrkapitányságon.

 

A Budakeszi és Budapesti Erdészetének vadászleseit augusztus óta folyamatosan rongálják ismeretlen elkövetők. Eddig tizenkilenc alkalommal fedeztek fel az erdészek szándékos rombolást Budapesten a II. és a XII. kerületben, illetve Solymár és Remeteszőlős határában.

 

magasles rongálás

 

Az elkövetők különböző módon tették tönkre a magasleseket

Jellemző, hogy előre eltervezve, eszközökkel felszerelkezve hajtották végre a jogszabályba ütköző cselekményüket.

Egyszerűbb esetekben „csak” felborították a fából készült építményeket. Máskor a létrák fokait kettévágták, vagy éppen a les padlózatát, illetve annak tartószerkezetét gyengítették meg úgy, hogy szinte észrevehetetlenül belefűrészeltek a fadeszkákba, tartógerendákba. Volt, hogy a lest tartó oszlopot teljesen átfűrészelték, majd a vágás helyét sárral gondosan betapasztották, hogy az láthatatlanná váljon, így veszélyeztetve az igénybe vevők, közöttük gyerekek testi épségét.

A Parkerdő ismeretlen tettes ellen, veszélyeztetés és rongálás miatt, az illetékes rendőrkapitányságon feljelentést tett.

 

rongálás

 

A következménytől függ, hogy minősül az eset

Jogi szakértőnk nyilatkozata szerint jelen esetben rongálásról beszélhetünk, mivel az eseményt a szakemberek felfedték. Amennyiben nem veszik időben észre a magasles szándékos károkozás miatti használhatatlanságát, és nyolc napon túl gyógyuló sérüléssel járó baleset vagy haláleset következik be, a bíróság az elkövetőt (a rongálót) a Büntetőtörvénykönyv szerint minősülő súlyos, esetleg halált okozó testi sértés miatt vonhatja felelősségre. Amennyiben az elkövetés körülményeit a nyomozó hatóság úgy tárják fel, illetve a szándékosság és az elkövető célja úgy kerül megállapításra, még emberölés is lehet a vád.

Az erdészek éberségének, illetve a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem történt súlyos, életveszélyes, vagy halálos baleset.

 

magasles rongálás

 

Az erdő és a vadállomány egyensúlya

A Parkerdő azért áll értetlenül a jelenség előtt, ugyanis a rongálások többségén látszik, hogy előre megfontolt szándékkal történt, túlmutat fiatalok meggondolatlan rongálásán. Az elkövetők az erdei ökoszisztéma egészséges működéséhez, az elegyes, fajgazdag erdők fenntartásához szükséges szabályozó vadászati tevékenységet akadályozzák olyan helyeken, ahol az erdők egészsége részben ennek a függvénye.

Fontos, hogy a vadászlesek a biztonságos vadmegfigyelés és vadállomány-szabályozás eszközei, ezért azokat csak engedéllyel rendelkező személyek használhatják!

E szabálynak megszegését nem szokták szankcionálni, alkalmazásától (gyakorlati és élménynyújtási szempontból) általában eltekintenek a szakemberek.

Aki a fenti szabályt, nem ismerete miatt, megszegi, és pihenés, fotó készítés, a táj megtekintése céljából igénybe veszi a mesterséges építményt, előtte vizsgálja meg, hogy nem balesetveszélyes-e. Az ilyen esetben bekövetkezett baleseteknél az igénybe vevőt is terhelheti a felelősség, mivel tilalmi szabályt szegett.

 

magasles

 

Lépjünk fel együtt a rongálások ellen!

A Pilisi Parkerdő munkatársai kérik a természetjárókat, túrázókat, hogy ha rongált, sérült, bármely okból használhatatlan, balesetveszélyes magaslest látnak, tájékoztassák az illetékes erdészetet.

A parkerdő szakemberei továbbra is rendszeresen ellenőrzik a lesek állapotát, de sajnos az utóbbi időben elszaporodott szándékos rongálás miatt a balesetveszélyre folyamatosan számítani kell

Aki a rongálással kapcsolatos bármilyen információval rendelkezik, bejelentést tehet bármelyik rendőrkapitányságon, illetve a Pilisi Parkerdő munkatársainak az alábbi elérhetőségeken:

Pilisi Parkerdő Zrt. 2025 Visegrád, Mátyás király utca 6.

 

Telefon: +36 (26) 598000

Fax: +36 (26) 398229

E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Forrás és fotó: Pilisi Parkerdő, sajtótájékoztató