fbpx

A hazai sertéságazatnak sem ígér jót az orosz fordulat

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 12.

Az elemző szerint számunkra nem kedvező az orosz-kínai együttműködés a sertéspiacokon: csökkenni fog az EU kivitele az orosz expanzió következtében.

Kínára áll rá az orosz sertéságazat

Zsugorodik és átalakul a világ sertéshúspiaca. A vezető exportőr ma az USA, amely sajnos az EU rovására erősíti pozícióit a globális piacon, közben azonban egyelőre nagyon jönnek fel az oroszok és a brazilok is. (Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 2 százalékkal nőtt 2024 januárjában a 2023. januári volumenhez képest.) Oroszország tavaly 66 százalékkal (255 ezer tonnára) növelte sertéshús-kivitelét nagyrészt Vietnámban, de kezdődik a Kínába irányuló kivitel felfutása is, így idén bekerülnek a TOP5 exportőr közé – írja elemzésében Fórián Zoltán. Az oroszoké egyelőre messze van még az első négytől, de a növekedés üteme nagyon nagy. Igaz továbbá az is, hogy az orosz oldalon még hiányzanak az állatorvosi engedélyezések, a sertéstermelőknek regisztrálniuk kell a kínai CIFER állat-egészségügyi rendszerben. Mint megírtuk, Kína 2023 októberében oldotta fel az orosz sertéshús behozatalára vonatkozó csaknem 15 éves tilalmat.

sertéstartás koca
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az orosz sertésszektor további fejlődési potenciálja teljes mértékben az exporttól függ az elemző szerint. A belföldi fogyasztás már most magas, az import kiszorítása már nem jelent növekedési potenciált. Míg tavaly Oroszország sertéshústermelése 5 százalékkal tudott nőni, idén ez várhatóan további 7 százaléka lesz. Annál is inkább, mert a 2018-ban, kormányprogram keretében kiosztott kedvezményes hitelekből épült telepek fokozatosan – 2025-ig – növelik kibocsátásukat. A kínai határ közelében várhatóan új sertéstelepek épülnek. Ez Kínának azért is kedvező, mert ott folytatódik a kocaállomány felszámolása.

Európa kiszorul az orosz-kínai együttműködéssel

Európa és hazánk számára az orosz-kínai együttműködés az EU sertéshús exportjának további csökkenését üzeni. Kérdés, hogy Spanyolország meddig fogja tudni potenciálját kihasználni a kínai piacon, s mikor fordul erősebben az EU belső piaca felé – veti fel Fórián Zoltán. Az EU a 2035-ig szóló friss előrejelzése szerint arra számít, hogy sertéshús-termelése évente egy százalék alatti mértékben fog mérséklődni, miközben exportja közel másfél százalékkal esik majd éves átlagban. Ennek realitását nem nehéz megítélni: esélytelen, jóval erősebb lesz az ütem – prognosztizálja a szakértő.