fbpx

Elérhető-e a 6 t/ha termésátlag üzemi szinten napraforgóban?

Írta: Agrárágazat-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 13. -Hirdetés

Válaszok – termelői szemmel

Tudjuk, hogy sokak számára megdöbbentő az általunk kitűzött cél, és csak legyintenek, hogy úgyis lehetetlen 6 t/ha termésátlagot elérni napraforgóban. Megígérni sajnos mi sem tudjuk, hogy mindenki megtermeli ezt az átlagot üzemi szinten, azt azonban erősen hisszük, hogy nem lehetetlen elérni a kitűzött célt! Sőt!

„Közös célunk a 6 t/ha napraforgó” program

Magyarország a napraforgó-termesztés élén jár, és hibridjeinkben benne van ez a terméspotenciál, így nincs kétségünk afelől, hogy a termelőinkkel együtt, közösen elérjük célunkat, és tovább emeljük az országos napraforgó-termésátlagot. A magas cél kitűzéséről és annak megvalósíthatóságáról termelőinket kérdeztük – Molnár Bencét, a Molnár Családi Gazdaság agronómusát (Kisoroszi), továbbá György Dánielt és György Gergőt családi vállalkozásukból (Cigánd).

Molnár Bence

Syngenta: Mit gondol a Syngenta 6tonnás programjáról?

GY. D. és GY. G. – Szerintünk nagyon jó kezdeményezés, mert a Syngenta hibridekben benne van a magas terméspotenciál. Mindemellett érdekes lehet a különböző összetevők termésre gyakorolt hatása, amely minden évben változik, plusz az időjárás kiszámíthatatlansága, amit sajnos nem tudunk befolyásolni. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a napraforgó-termesztésünk során a legtöbbet hozzuk le az adott tábláról.

M. B.Jó elképzelés, én egy nagyon kísérletező szellemű ember vagyok; a saját területemen csak 2-3 ismétléses kísérletben látom, de messzemenő következtetést nem tudok levonni a szűk kísérleti anyagból, mert nem tudom azonos körülmények között kivitelezni. Ezért nagyon jó, hogy a Syngenta összefogja szakmailag ezt, és megkeresi azokat az elemeket, amik hozzájárulnak a termés növeléséhez. Ez mindenkinek nagy segítség, hisz mindenki tud előrelépni a saját berkein belül, ha kap iránymutatást. A kérdés az, hogy van-e a változtatásra hajlandóság, hisz az ember saját magában sokkal nehezebben fejlődik, mintha a Syngenta megosztja a termelőikkel az integrált tudását, és ez a szaktanácsadás országos szinten is sokat jelenthet a napraforgó-termesztőknek.

György Gergő és György Dániel

Syngenta: Mi a véleményük, reális-e a 6 t/ha termésátlag elérése üzemi szinten napraforgóban?

GY. D. és GY. G. –Teljesen reális, nagyon jó helyen vagyunk itt, Közép-Európában, minden lehetőség adott a sikeres napraforgó-termesztéshez. A klímaváltozás miatt a szárazság térhódításával a napraforgó nálunk előnyre tett szert. Ez a száraz kontinentális időjárás nem kedvez a kukoricának, ezzel szemben ezekben az években nagyon jó termések vannak napraforgóban. Nálunk idén az SY Onestar kiválóan szerepelt, a tábla erősebb részein 7 és 8 t/ha-ra is felugrott a hozammérő.

M. B. – Ha kivesszük azokat a faktorokat, amiket nem tudunk befolyásolni (vadkár, vihar), ezeket vis majornak tekintve, akkor simán benne van a potenciál. Idén aratva ezt a táblát látható volt, hogy több száz méteren keresztül konstans 6 t/ha felett mutatott a hozammérő. Sőt, volt olyan szakasz is, ahol 7 t/ha-ra is felment, de ahol visszaesett, ott is 5,5–5,8 t/ha között maradt, tehát látszik, hogy üzemi szinten ezt lehet hozni. Úgy gondolom, ha megvannak azok a kulcspontok, amikhez jó igazodni, és az embernek szerencséje is van (pl. időjárás), akkor ez abszolút reális. Az 5–5,5 t/ha gond nélkül, de a 6 t/ha is összejöhet; ha az időjárás kedvező, akkor nem lepődnék meg a 6 tonnán sem.

Hozammérő kombájn monitorképe (Kisoroszi 2021, SY Onestar aratása közben)

Syngenta: Mi volt a legnagyobb kihívás a napraforgó-termesztésben 2021-ben?

GY. D. és GY. G. – A vetés művelete és az időpontjának a megválasztása, mert utólag ezt már mindig könnyű megmondani. Tavasszal kevés csapadékunk volt, de télen sokat kaptunk, meg tudtuk őrizni a talajban, szerintem főleg ennek köszönhetőek a jó eredmények. Mi mindig megőrizzük a talajnedvességet, lezárjuk időben, a vízháztartást, annak megőrzését komolyan vesszük. Most azt mondom, hogy talán egy héttel később kellett volna vetni, mi 2021. április 27-28-án vetettünk.

M. B. – Egyrészt az optimális vetésidő megválasztása tavasszal, amiben mindig utólag okos az ember. A tavaszi időjárás nagyon becsapós volt. Jött egy kis meleg, aztán lehűlés, rengeteg csapadék egyszerre. Nekünk szerencsénk volt, mert jól döntöttünk, mi április 26-27-én vetettünk. Majdnem a kukoricavetés idején, a nagy esők után, de szerencsére még utána is kapott csapadékot, bár az alapkezelést ez nem mosta be annyira, viszont robbanásszerűen, egy nap alatt kikelt az állomány. Kiemelkedően jó, homogén állománnyal indultunk.

Elhivatottságunkat mutatja, hogy a „Közös célunk a 6 t/ha napraforgó” programunkat idén országosan kibővítjük, hogy minél több tapasztalatot és információt gyűjtsünk össze, annak érdekében, hogy termelőinket a legmagasabb szinten tudjuk szakmailag támogatni a magasabb termésátlag elérésében.

A teljes, részletes technológiai elemekkel tűzdelt beszélgetésünket, illetve további termelői véleményeket különböző fórumokon olvashatnak, ezért kérjük, kövessék a Syngenta Agrár Klub Facebook-oldalunkat és a syngenta.hu weboldalunkat!

Ácsné Dr. Szekeres Dóra
olajosnövények-vetőmag termékfelelőse
Zilahi András
vetőmagfejlesztői csapat vezetője

Syngenta