fbpx

Biztató jelek, de van, ahol most is gazdákat tesz tönkre

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 06.

Európai szintű kampánnyal támogatja az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelmet 2023-ban is az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority – EFSA). A negyedik éve tartó, a gazdákat, a vadászokat és az állatorvosokat megcélzó #StopASF (Állítsuk meg az afrikai sertéspestist) programban Magyarország is részt vesz tizenhét másik európai országgal együtt.

Sertéstelep, gondozó
Az afrikai sertéspestis (ASF) a házisertést és vaddisznókat érinti, az emberre ártalmatlan, az állatok számára halálos lehet (fotó: EFSA)

A betegség terjedését meg kell állítani

A program felhívja a gazdák, vadászok és az állatorvosok figyelmét erre a rendkívül fertőző betegségre, arra ösztönözve az érdekelteket, hogy lépéseket tegyenek a betegség terjedésének megállítására.

„Az elmúlt évtizedben az afrikai sertéspestis drámai hatással volt az európai sertéstenyésztési ágazatra, a helyi és regionális gazdaságokra pedig a mai napig csapást mér. Bár a legfrissebb adatok biztató jeleket mutatnak arra vonatkozóan, hogy a vírus terjedésének megállítására tett erőfeszítések hatásosak, az európai kép korántsem mindenhol pozitív, és továbbra is ébernek kell maradnunk. A gazdáknak, vadászoknak és állatorvosoknak különösen fontos szerepük van a gyanús esetek jelentésében” – mondta Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója.

A #StopASF kampány tizennyolc ország helyi hatóságaival partnerségben zajlik

Megszólítja és ösztönözi a kereskedelmi és háztáji gazdálkodókat, az állatorvosokat és a vadászokat: észleljék a jeleket; jelentsék az esetet; akadályozzák meg a terjedést. Az együttműködő országoknak külön, nemzeti nyelvű kommunikációs és információs anyagokat készítettek, az adatbázisban megtalálhatóak a magyar nyelvű változatok is.

Az EFSA közzétett legújabb jelentése szerint 2022-ben az ASP megjelenések száma a sertés- és vaddisznóállományokban jelentősen csökkent az előző évhez képest olyan országokban, mint Románia, Lengyelország és Bulgária. Az ASP azonban újra megjelent Görögországban és Csehországban, és továbbra is terjed az EU-val szomszédos országokban, például Szerbiában és Moldovában.

A magyarországi ASP-helyzetről folyamatosan tájékozódhat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tematikus oldalán, illetve a hírfolyamban eseti jelleggel jelennek meg a témában a legfrissebb tájékoztatások.

Forrás: Nébih