fbpx

Nyolcéves a Rapid, de a mai napig vadiújnak néz ki

Írta: Agrárágazat-2021/11. lapszám cikke - 2021 november 03.

A Baranya megyei Arabilis Kft. 350 hektáron gazdálkodik, ebből 250 saját, a többi bérlemény. A területek a Baksa, rádfapusztai központ 10-15 km-es vonzáskörzetében helyezkednek el, és alapvetően középkötött talajok. Kiss-Nagy Szabolcs édesapjával együtt viszi a gazdaságot, ahol a szántóföldi növénytermesztés mellett még brojlertenyészéssel is foglalkoznak.

Kiss-Nagy Szabolcs, Arabilis KftKiss-Nagy Szabolcs, Arabilis Kft

Milyen kultúrákat termesztenek a gazdaságban?

A fő ipari, szántóföldi növényeket termesztjük – a kukorica a főnövény, emellett búza, napraforgó, néha árpa, repce, szója szerepel a vetésforgóban. Az idei helyzetet figyelembe véve átlagos évet mondhatunk magunkénak. Búzából 7,5 tonna/ha volt az átlag, de kb. 15% jégkárral is számolnunk kellett, emiatt nem lettek jobbak az eredmények. Kukoricában és napraforgóban hasonló volt a helyzet, de ott korai stádiumban jött a jégverés, így azok jobban kiheverték a pusztítást. A kukoricát azonban megviselte az aszály, illetve a komoly hőségnapok, így mintegy 8 t/ha lesz az átlag, ami most nem számít rossznak a környéken.

Milyen Väderstad gépeket használnak a gazdaságban?

Egy régi, kipróbált, háromméteres, mechanikus Rapid gabonavetőgép és egy viszonylag új hatsoros, nyomottlevegős Tempo F6 szemenkénti vetőgép áll rendelkezésre a vetéseknél. Emellett egy Cultus 420 szántóföldi kultivátor és egy nyolcméteres NZ-Aggressive magágykészítő segíti még a munkánkat, ez utóbbi már nyolc éve.

A vetéseknél milyen tapasztalatokat szereztek a gépekkel kapcsolatban?

A szemenkéntivel nagyon elégedettek vagyunk, könnyen beállítható, használható. Arra érdemes a vásárlásnál figyelni, hogy a szükséges hidraulikaigényt a traktor képes lesz-e biztosítani. Nagyon jól felszerelt, műtrágya- és granulátumszóróval, hidraulikus csorosznyanyomás-állítással, sávtisztítóval rendelkező gépünk van, amit nagyon könnyű lekalibrálni – egy iPad segítségével vezeték nélküli kapcsolattal elvégezhető a folyamat. Mindent villanymotorok hajtanak, ez egyben előny és hátrány is. Ez utóbbi alatt azt értem, hogy egy láncos megoldásnál könnyen tudom én is cserélni a láncot, villanymotorból azért nincs tartalék a polcomon. Bármennyire könnyen kezelhető a gép, azért kellett pár hónap, hogy megtanuljuk mindent, hogy a legjobban kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket.

Vetési sebesség tekintetében milyen tempóval dolgoztak?

A korábbi vetőgéppel 10 km/h volt a vetési sebességünk, és mivel kicsit régi a traktorunk, így 13 km/h az a sebesség, amivel mi a Tempót használjuk. Így nem tudjuk kihasználni a benne rejlő további lehetőséget, hogy akár 18 km/h-val is vethessünk, de mindent összeadva ez a sebesség nekünk elég a 220 hektár kukorica és 50–70 hektár napraforgó vetéséhez.

A gabonavetőgépet már majdnem egy évtizede használják…

Igen, nyolcéves a gép, de a mai napig vadiújnak néz ki. Most kellett csoroszlyát állítani rajta a kopások miatt, így maximálisan jók a tapasztalataim vele. Háromméteres vetőgéppel a területteljesítménye természetesen nem a legoptimálisabb, de 40-50 hektár repcére és 80 hektár búzára elég – bérmunkánk nincs, így fölösleges lett volna nagyobbat vennünk. Az elmúlt években kisebb karbantartásokra volt csak szükség; teljesen mechanikus gép, viszonylag egyszerűen, itthon is javítható. A szervizháttér egyébként nagyon jó, rugalmas, ha szükség volt rá, akár hétvégén is tudtunk egyeztetni.

A talajművelésben hogy váltak be a svéd gyártó gépei?

Ha nem túl vizes az ősz, akkor szeretünk a Cultus-szal dolgozni, sokkal jobb, egyenletesebb talajfelszínt lehet kialakítani vele, mint szántással. Az NZ-Aggressive csak tavasszal kerül elő, szántás és grubberezés után ezzel készítünk magágyat. Egyszerűen beállítható eszköz, a kopásokon kívül különösebb problémáról nem tudok beszámolni.

 

Vaderstad