fbpx

Oktoberfest gépbemutató kiváló sörrel, AgroMax-módra

Az AgroMax Gépkereskedelmi Kft. a soltszentimrei Gudmon Farmon tartotta meg az év legszórakoztatóbb, s talán legvidámabb hangulatú gépbemutatóját. Az Oktoberfesten a Strautmann és Pöttinger munkaeszközöket természetesen Steyr és Case IH traktorok működtették. A rendezvényen egy valódi újdonság is bemutatkozott, amelynek köszönhetően a vad kasza általi elpusztítása és a takarmány fertőzése is megakadályozható.

 

Szervizszolgáltatással kezdődött, ma már világmárkákat is képviselnek

Az AgroMax Gépkereskedelmi Kft.-t mintegy 5 évvel ezelőtt alapították professzionális szervizszolgáltatási céllal a gépkereskedelemben jelentős tapasztalattal rendelkező szakemberek. Idővel ez gépek forgalmazásával is kiegészült, így már többek között Steyr és Case IH traktorokat, Pöttinger és Strautmann munkaeszközöket is kínálnak. A Gudmon Farm immár második alkalommal adott otthont az AgroMax Kft. rendezvényének, ahol szintén szép számmal dolgoznak e márkák képviselői.

 

Tökéletes keverés, hatékony kiosztás

Az Oktoberfest elnevezés nem véletlen. Egyrészt októberben tartották meg a gépbemutatót, és ha már osztrák és német gépgyártókkal dolgozik együtt az AgroMax Kft., akkor a rendezvény épüljön a sörre: így született meg az Oktoberfest.

A gépmustrán először a Strautmann Sherpa 140 önjáró takarmánykeverő kocsit láthatták munka közben a vendégek, amit Gazdagh András, az AgroMax Kft. képviselője kezelt. A Sherpa az önjáró takarmánykeverő-kiosztó gépcsalád legkedvezőbb árfekvésű kompakt gépe, amivel már a kisebb gazdaságok is élvezhetik az önjáró takarmánykeverő-kiosztók előnyeit.

 

traktor takarmánykiosztó takarmánykeverő fa
Gazdagh András mutatja be, mire képes a Strautmann Sherpa

 

A 14 m3 kapacitású tartállyal ellátott Strautmann Sherpa elején található 2 méter széles, 114 darab kétélű késsel ellátott maródob az összes, a receptúrában lévő takarmánykomponenst előaprítja, amit ezután a gumihevederes felhordószalag juttat a tartályba. A tartályban lévő keverőcsiga kései elvégzik a finomaprítást, aminek köszönhetően tökéletesen homogén keverés jön létre. Az így elkészített takarmányt a gép oldalán lévő ajtón keresztül juttathatjuk a juh- vagy szarvasmarha-állomány elé. Fontos, hogy az első komponens – amit a gép tartályába juttatunk – mindig a szálas száraztakarmány legyen. Ezt követheti például a csomagolt lucerna, szenázs, kukoricasiló, poralapú készítmények, dara, valamint a folyadék kiegészítők, akár a víz is. A komponensek összekeverése mindössze 15-20 percet vesz igénybe.

 

traktor trágyaszóró trágyakijuttató szerves trágya
A 24 méter széles, szórásra képes MS 1401-es trágyaszóró munkáját tisztes távolságból kísérték figyelemmel a vendégek

 

A négyhengeres, 137 lóerős John Deere motorral szerelt Sherpa takarmánykeverő és kiosztó kocsi elsőkerék hajtású, valamint hátsókerék-kormányzású, ami rendkívüli fordulékonyságot biztosít – ismertette a gép egyik előnyét Keller Károly, a Strautmann képviselője.

Ezt követően mutatkozott be a takarmánykeverők egyik vontatott alternatívája, a Strautmann Verti-Mix 1251, ami az önjáróval hasonló elven működik, kiváló minőségű takarmánykeveréket előállítva.

 

Strautmann – 60 éves tapasztalat a szórógép gyártásában

A bemutatón ezzel még nem ért véget a Strautmann gépek szereplése, hiszen a vendégek az MS 1401 típusú trágyaszórót is láthatták szolgálatban. A nagy szakítószilárdságú kihordóláncokkal szerelt MS típuscsalád a méltán sikeres BE széria továbbfejlesztése. A porfestett és csavarozott acélteknőjükkel az MS munkaeszközök optimálisan kiegészítik a Strautmann szórógépek palettáját. A bemutatón a két röpítőtányéros szóróművel ellátott trágyaszóró dolgozott, azonban az MS család a klasszikus, csak szerves trágya szórására alkalmas, négy függőleges tépőhengerrel szerelt változatban is választható.

A szervestrágya a lehordóláncos padlózatról jut a kettő vízszintes aprítóhengerig, ami a torlaszfal kinyitása után kerül el a röpítőtányérokhoz. Ettől kezdve már csak távolról érdemes szemmel követni a 100 lóerő teljesítményigényű MS szórógépet, ez ugyanis 24 méter munkaszélességre képes.

A hektáronként kijuttatott mennyiséget a traktorfülkében lévő elektrohidraulikus vezérlőegységen keresztül állíthatjuk be, szinte tökéletes pontossággal.

 

Kiváló rugózású talajkövetés

A Strautmann gépek után kettő Pöttinger váltvaforgató eke is bemutatkozott, de a fő hangsúly a zöldsor gépeire helyeződött. A Case IH Puma 175 CVX traktor a frontján és a hátulján is egy-egy Pöttinger NOVACAT fűkaszát működtetett. A 301 Classic Alpha Motion tervezésekor a gyártó célja a minimális tömeg elérése volt, miközben az egység a NOVACAT kaszákkal szembeni legfőbb elvárást is teljesíti. Ez nem más, minthogy megfelelő rugózással követi a talajt. A középső felfüggesztésű NOVACAT 302 hátsó kasza optimális tehermentesítést biztosít, és bármilyen talajegyenetlenséggel jól boldogul.

 

traktor fűkasza fa
A NOVACAT fűkaszáknak az egyenetlen talaj sem jelent akadályt

 

Mindkét kasza a kímélő, RCB hengeres szársértővel felszerelt, ami ideális megoldást nyújt dús levelű takarmányhoz, például lucernához és lóheréhez. Az egymásba nyúló hengerek folyamatosan sértik a szárakat, és egyenletes takarmányszőnyeget terítenek le.

 

Óvja a vadat és a széna minőségét is

A Pöttinger gyártótól egy világújdonságot is láthattak a vendégek: a kaszálandó táblában a fűkasza elé szerelt SENSOSAFE felismeri az ott lévő állatokat. A rendszer a vad védelme, valamint a széna minőségének megóvása miatt is nagy jelentőséggel bír. A takarmányba keveredett tetem feletetése ugyanis botulizmust is okozhat a haszonállatok állományában. A kaszálón megbúvó, meglapuló őzgidák főként tavasszal veszélyeztetik az első növedék biztonságos kaszálását. A gidák vészhelyzetben nem menekülnek – megbújnak –, így becslések szerint évente közel 10 ezer őzgida kerül a kaszapengék közé. A Pöttinger világszerte elsőként adott választ erre a problémára.

 

traktor ember fa kaszáló
Világújdonság is bemutatkozott az Oktoberfesten

 

A SENSOSAFE optikai megfigyelőrendszert az osztrák gyártó a 2017-es AGRITECHNICA szakkiállításon mutatta be először, ahol a kaszagerendelyen elhelyezett szenzorsort ezüstéremmel díjazta a szakmai zsűri. Kaszáláskor a rendszer szenzorai által több hullámhosszon kibocsátott fény elektromos jellé alakul, amely akadályba ütközve azonnal utasítást ad a hidraulikának a kasza kiemelésére. Ugyanekkor a gépkezelőt egy hangjelzés figyelmezteti a lassításra. Az AgroMax Kft. gépbemutatója igazán kiemelkedő hangulatban telt, amihez minden feltétel adott volt: kiváló minőségű, neves traktorok és munkaeszközök, bajor étel és ital, valamint jó társaság.

 

Csomor Zsolt