fbpx

A Gudmon Farmon 9 darab Pöttingersegíti a család munkáját

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 július 02.

A több mint 140 éves múltú, családi irányítású, osztrák Pöttinger, mely a mezőgazdasági technológiák egyik vezető és innovatív márkája, 2018. április 27-én az AgroMax Gépkereskedelmi Kft.-vel karöltve nagyszabású gépbemutatót tartott a Soltszentimre határában lévő Gudmon Farmon.

A Pöttinger aktuális innovációit Dávid Lajos a cég képviseletében először elméletben mutatta be, majd a gyakorlati részt is ő irányította. A gépek sokaságában többek között feltűnt a hannoveri Agritechnica kiállításon novemberben bemutatott körbálázócsalád egyik tagja is, az Impress, mely számos újítást tartalmaz. A munkagép négy típusából (125 F, 155 V, 185 V,185 VC) egyaránt gyártanak Master és Pro változatot is. − A bálázó egyik legérdekesebb szabadalma, a LiftUp továbbító-adagoló és csillagrotorrendszer, melynek köszönhetően sokkal egyenletesebben oszlik el az anyag, így sokkal egyöntetűbb és tömörebb bálát eredményez – hangsúlyozta Dávid Lajos.

A Pöttinger rendterítő szériájából a HIT 12.14 T típus munkáját nézhették meg az összegyűlt gazdák. A HIT rendterítő-generáció kifejlesztésénél a gazdaságosságot és a munkaminőséget célozta meg a Pöttinger, hiszen a legrövidebb idő alatt kell magas takarmányminőséget a lehető legalacsonyabb költséggel elérni. A rendképzőpalettáról a magas termelőképességű Pöttinger TOP 812-es vonult fel.

A bemutató jó hírekkel zárult. A tavalyi évben átadták a Pöttinger gyár új alkatrészekre szakosodó egységét, mellyel még jobban erősödik a minőség és a gyors alkatrész-kiszolgálás. Elhangzott az is, hogy idén immár hazánkban is elérhető az Impress körbálázó.

Gudmon Sándor – Gudmon Farm

Családi gazdaságunkban testvéremmel minden gépi munkát mi ketten végzünk. A mai napig alkalmazott nélkül dolgozunk, ám idővel be kellett látnunk, hogy a sok teendő mellett egyre kevesebb időnk jut a betakarításra. Szűk 15 éve vásároltuk meg első Pöttinger-gépsorunkat, mely állt egy szársértős vontatott nagy kaszából, egy 611-es rendképzőből, egy Pöttinger 170-es bálázóból és egy bálacsomagolóból.

A beszerzés igen csak meggyorsította a munkánkat, ég és föld volt: amit addig ketten kellett végeznünk, azt a Pöttinger-gépekkel egyedül is megtudta csinálni valamelyikünk. Felére csökkent a munkaidő. Mivel nálunk nagyon bevált a márka, kevés a szervizigénye, tartós vázszerkezetűek a gépek, ezután már csak Pöttingerben gondolkodtunk. Ahogy öregedtek a gépeink, sorra cseréltük le mindet.

Mára összesen 9 darab Pöttinger dolgozik a Gudmon Farmon. Többek között vásároltunk egy Pöttinger Vitasem 402-es vetőgépet, illetve a 6 méteres rendsodrónk mellé, egy 8 méteres is érkezett 2013ban hozzánk, anno ez volt a legelső az országban, a 2013-as AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon lehetett megtekinteni. Ez a gép 10 hektárt összegereblyéz 1 óra alatt. Legutoljára pedig egy függesztett Pöttinger szársértős kaszát vásároltunk a régi helyett, melynek a nagy előnye, hogy ki lehet venni belőle a szársértőt, így például, ha csak füvet kaszálunk, nem kell fölöslegesen hajtatni a szársértőt. Mi itt, a Gudmon Farmon letettük voksunkat a Pöttinger mellet. A cég ráadásul szintén olyan családias légkörű, mint a miénk, és ez nekünk a kiváló gépminőség mellett külön szimpatikus.

Kalmár Nárcisz

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak