fbpx

Erősíti az amerikai kukoricát az új bioüzemanyag-törvény

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 19.

Lelkendezik az USA bioüzemanyag-szektora: az inflációcsökkentési törvény részeként a megújuló üzemanyagokat befogadják a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) előállításának alapanyagaként. Ez megkönnyítheti a felhasznált kukoricaalapú etanol jóváírását az adótörvényekben.

Az új szabályozás megerősítést jelenthet az amerikai kukorica számára, mivel potenciálisan ösztönzőleg hat az etanoltermelés növelésére. Az USA-ban is cél a légi közlekedés szén-dioxid-mentesítése, de az Egyesült Államokban gyártott etanol nagy része jelenleg nem felel meg a 2022-es inflációcsökkentési törvényben meghatározott, a fenntartható repülőgépüzemanyag-jóváírásokra vonatkozó szabványnak. Ez fog várhatóan változni a jövő év elején.

kukorica

Az Egyesült Államokban előállított etanol csaknem 90%-a kukoricakeményítőből származik, és D6 RIN-jóváírást generál, ami azt jelenti, hogy legalább 20%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok élettartama alatti kibocsátását. Az SAF-jóváírás azonban legalább 50%-os élettartam-kibocsátáscsökkentést igényel. A kukoricaszárból (vagy kukoricaszalmából), a kukoricanövények szárából és leveleiből, a kezdeti betakarítás után a táblán hagyott etanol D7 cellulóztartalmú bioüzemanyag RIN-jóváírást generál, és az életciklus-kibocsátást 60%-kal csökkenti SAF-jóváírásra.

A bioüzemanyag-gyártás világszerte, így itthon is sokrétű gazdasági és környezetvédelmi viták tárgya. Az iparág egyrészt segíti a károsanyag-kibocsátás csökkentését, másrészt mind a növénytermesztőknek, mind a takarmány-előállításnak fontos partnere – a témáról legutóbb itt, korábban pedig itt írtunk.