fbpx

Széleskörű megoldás kukoricája védelmére, szélsőségekre is!

Írta: - 2022 május 02. -Hirdetés

A kukoricatáblákon az utóbbi évek hozadéka az időjárásnak és a talajművelési rendszerek megváltozásának következtében, hogy egyre több egyszikű növény gyomosíthat. Mivel a PRE technológiák aránya csökken, főként az áprilisban „megszokottá váló” egyenetlen csapadékeloszlás miatt, egyre erősebb fertőzéssel kerülnek szembe a korai és normál posztemergensen kijuttatott készítmények. Leginkább a Setaria-fajok és az újonnan megtalált HPPD-gátló toleráns Panicum-fajok okoznak egyre több gondot a kakaslábfű- és vadkölesfajok mellett.

kukorica

A kialakult gyomosodási helyzet olyan herbicid kifejlesztését tette szükségessé, amely:

  • széles hatásspektrumával biztosítja a magról kelő gyomnövények, beleértve az új egyszikű fajok és nehezen irtható kétszikűek elleni védelmet;
  • szelektivitásánál fogva rugalmas kijuttatási periódust tesz lehetővé a kialakult, akár bonyolult szituációk kezelésére;
  • tartalmaz olyan hatóanyagot, amely tartamhatása miatt megakadályozza az újabb kelési hullámokat.

Ezen elvárásoknak a Monsoon active maximálisan eleget tesz, hiszen tartalmazza a készítmény az elsősorban egyszikűek ellen alkalmazható, de jelentős kétszikű-spektrummal is rendelkező foramszulfuront, a hatásspektrum szélesítésére és a talajon keresztüli hatáskifejtés biztosítására az Adengo-ból már jól ismert tienkarbazon-metilt, valamint a szelektivitás és rugalmasság megőrzésére a ciproszulfamidot mint széfenert.

Évelő egyszikűek esetében, köszönhetően a magas foramszulfuron-tartalomnak, a fenyércirok és tarackbúza ellen számíthatunk megfelelő hatékonyságra. Az évelők irtásakor lehetőleg törekedni kell arra, hogy más gyomnövényektől pre- vagy korai posztemergensen szabaduljunk meg, kikapcsolva idejében a termést csökkentő egyéb gyomok konkurenciáját. Kitűnő hatásfokkal irtja a magról kelő valamennyi egyszikű-fajt, valamint az évelő egyszikűek – mint a fenyércirok és a tarackbúza – kezelésére szintén az egyik legalkalmasabb készítmény.

A kitűnő hatásspektrum mellett nagyon jó tartamhatással is rendelkezik a készítmény az időjárási anomáliák és az ebből fakadó késői gyomosodás hatásainak kivédésére. Jó teljesítményt nyújt a nehezen irtható, mélyről kelő, nagymagvú, kétszikű gyomnövények ellen, hatástartamának köszönhetően. A tienkarbazon-metil kombináció által a teljes egyszikű hatásspektrum mellett nagyon széles, kétszikűek elleni hatékonysággal is rendelkezik.

A Monsoon active mind csapadékos, mind pedig száraz időjárásban jól alkalmazható. Száraz időjárás esetén is megmutatkozik a beépített fejlett adjuvánsrendszer előnye, a készítmény hatóanyagai gyorsan penetrálódnak a gyomnövényekbe. Ez akár lehetővé teszi a molekulának, hogy a kijuttatást követően 2 óránál rövidebb idő alatt esőálló legyen. Csapadékos időjárás esetén a készítmény kijuttatását a kukorica 6 leveles fenológiai állapotában javasoljuk, így hamarabb megszabadulhatunk a kukoricát gyomosító gyomnövényektől, illetve a tienkarbazon-metil tartalomnak köszönhetően 2 l/ha dózis esetén megbízható tartamhatásra számíthatunk magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen.

Bayer Crop Science
További információ: agro.bayer.co.hu

Bayer