fbpx

Több mint 10 gazda rendőrségi őrizetben

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 04.

Az elmúlt időszakban a holland gazdatársadalom hevesen tiltakozott a kormány nitrogénkibocsájtást csökkentő tervei ellen. A szélsőséges, néhol erőszakos megmozdulások miatt 11 főt vettek őrizetbe, de további letartóztatások is várhatók – olvasható a DutchNews hírportálján.

Traktorok a városban
A politikusok nem érzik magukat biztonságban a tüntetések miatt (fotó: NOS)

A rendőrség videofelvételeket tanulmányoz, hogy a lehető legtöbb tüntetőt beazonosítsa

Július utolsó szerda estéjén a rendőrségnek sikerült megakadályoznia, hogy egy traktoros csoport elérje az Apeldoorn délnyugati részén található rendőrőrsöt, ahol a letartóztatott gazdák egy részét tartják fogva.

A tüntető mezőgazdasági termelők munkagépeikkel blokkolták a geldermalseni Albert Heijn elosztóközpontot, logisztikai problémákat okozva több vállalkozásnak.

Számos élelmiszergyártó vállalat támogatta a gazdák békés tiltakozását (akik az állattenyésztésben érdekeltek, illetve az élelmiszer-előállítási láncban van meghatározó helyük). A cégek zöme azonban az erőszakos, szélsőséges akcióktól már elhatárolják magukat, a nagyvállalatok csatlakoztak az erőszak elítéléséhez.

A hivatásos tüntetők

Rendőrségi információk szerint a gazdálkodók tiltakozó megmozdulásaihoz olyan társaságok is csatlakoznak, akik szélsőjobboldali csoportok tagjai, illetve már korábbi megmozdulások – a pandémiás időszakban bevezetett intézkedések elleni tiltakozásban is részt vettek – során is a hatóságok látókörébe kerültek.

A tüntetők – más illegitim csoportokhoz hasonlóan – kihasználják a közösségi média nyújtotta lehetőségeket, ott szervezkednek és mozgósítanak.

Forrás: DutchNews
Összeállította: Barna Ferenc