fbpx

Búza: itt a mélypont, 3 éve nem voltak ilyen rossz árak

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 09.

Gyengélkedik a piac, kedvező a termés – minden adott hozzá a mezőgazdasági piacokon, hogy tartósan felkészüljünk a pocsék búzaárakra.

Tovább zuhannak

Bár az idei szezonban a vártnál sokkal jobban alakul a globális búzatermés – főleg az orosz és ukrán árudömping révén –, még így is kevesebb terem, mint tavaly. Ráadásul a takarmánycélú felhasználás volumene várhatóan csökken, így aligha kétséges, hogy a piacok idén sem fognak intenzívebben jelentkezni a kalászosra, mint tavaly. Várható, hogy még a 2 százalékkal gyengébb globális össztermelés ellenére is nőnek a tartalékkészletek: a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) becslése szerint a 785 millió tonnás össz termésre 804 millió tonna lehet a felhasználói igény. Ez a tárolt mennyiség csökkenését jelenti, de így is 263 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. Az árak pedig ezzel szoros összefüggésben tovább zuhannak. Jelenleg csaknem az elmúlt 3 év átlagának mélyén kereskednek, ami idehaza, az árak pedig közel 3 éves mélypontra kerültek.

búzaárak a párizsi tőzsdén
A búza különböző határidőre szóló jegyzése a párizsi árutőzsdén 2023-ban Grafikon: Euronext/AKI

Nyugaton jobbak az árak

Ez Magyarországon azt jelenti, hogy átlagosan bő 64 ezer forintos nettó, tonnánkénti áron kereskedtek az étkezési búzával október utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 54 százalékkal marad el. Ugyancsak nagyon gyenge a takarmánybúza szűk 61 ezer forintos tonnánkénti átlagára, ami 55 százalékkal romlott tavalyhoz képest. A chicagói és párizsi árutőzsdén ennél jobb árakat kínálnak a kereskedők: előbbinél a búza decemberi jegyzése 204–216 dollár/tonna október 23. és november 3. között, míg Párizsban 230–238 euró/tonna közt mozgott.