fbpx

Nő az elhullás, kitört a madárinfluenza Hajdú-Biharban

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 08.

A Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánáson, egy 22 500 példányt számláló tenyészkacsatelepen azonosították a vírust. Ahogy sokasodtak a jelek, azonnal gyanút fogtak – és sajnos igazuk lett…

A nánási állattartó egyébként a megemelkedett elhullásra, a csökkent takarmány- és vízfogyasztásra, meg a tojástermelés drasztikus visszaesésére lett figyelmes. A Nébih a helyszínen megerősítette a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusának jelenlétét az elhullott állatokból. Az állomány felszámolását – már a gyanú alapján – megkezdték a hatóságok. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van.

tojótyúkok baromfitelep
Fotó: Horizont Média/archív, Barna Ferenc

A Nébih szerint ez az újabb kitörés igazolja, kiemelten fontos, hogy a baromfitartók fokozottan betartsák a járványügyi előírásokat. A magas kockázatúként azonosított vármegyékben, a gazdasági állományok esetében kötelező a baromfik zártan tartása, az állatokat zárt helyen kell etetni és itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. Az állatok megóvása, a fertőzés megelőzése érdekében lényeges, hogy kiemelten ügyeljenek a személy- és járműforgalomra, valamint a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére.