fbpx

Ukrajnából származó gabona nem léphet be a lengyel piacra

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 05.

Az ukrán-lengyel határról a litvániai Klaipeda kikötőjébe helyezik át az ukrán gabona növényegészségügyi ellenőrzését – olvasható Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter tájékoztatója a tárca hivatalos honlapján.

Klaipeda
Az ukrán agrártermékek állat- és növényegészségügyi ellenőrzését litván kikötőben fogják végrehajtani a következőkben (fotó: Pixabay)

A megállapodás felgyorsítja a Lengyelországon keresztüli ukrán gabonatranzitot

Fontos kérdésben állapodtunk meg. Szerdától a Litvánián áthaladó ukrán gabona ellenőrzése az ukrán-lengyel határról litván területre, litván kikötőbe kerül” – erősítette meg a keddi online, három oldalú megbeszélés eredményét Robert Telus lengyel agrárminiszter.

Ukrajna javasolta az állat- és növényegészségügyi ellenőrzés áthelyezését az ukrán-lengyel határról a litván kikötőbe, Lengyelország és Litvánia kormánya pedig támogatta az indítványt, amelyet Varsó és Vilnius is konstruktív lépésnek nevezett.

A lengyel fél kitartott álláspontja mellett

Múlt szerdán a lengyel és az ukrán mezőgazdasági miniszter folytatott online megbeszélést. Ezt követően Telus a PAP hírügynökségnek leszögezte: „A gabonát illetően szilárd az álláspontunk. Ukrajnából származó gabona nem léphet be a lengyel piacra”. Emellett arra szólította fel Kijevet, hogy vonja vissza az ukrajnai gabonaimportra vonatkozó varsói embargó miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott panaszát.

Szolszkij a múlt heti tárgyalás után jelentette be, hogy a következő napokban Ukrajna, Lengyelország és Litvánia mezőgazdasági miniszterei háromoldalú találkozót tartanak az egészségügyi ellenőrzések átadásáról a Lengyelországon keresztüli tranzit javítása érdekében.

Az ukrán agrárminiszter kifejtette, hogy hasonló eljárásról kell megállapodni a Németországba irányuló mezőgazdasági termékek lengyel területen keresztüli tranzitjára vonatkozóan is.

Forrás: MTI