fbpx
336983

Újra nemzeti hatáskörben tiltjuk az ukrán agrárimportot

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 18.

Hazánk nemzeti hatáskörben fenntartja az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, sőt, további termékekre is kiterjeszti azt.

Kukorica
Magyarország további termékekre is kiterjeszti a kukorica és a búza mellett a tilalmi listát (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A tranzit mehet, de itt nem maradhat!

Szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés. A piaci zavarok kezelése érdekében azonban a moratóriumot a továbbiakban is fenn kell tartani – ezt az álláspontot képviseli az Ukrajnával szomszédos eu-s országok többsége.

Amennyiben az olcsó ukrán import újra elárasztaná a tagállamok piacait, nem lenne elegendő tárolókapacitás betárolni az őszi betakarítás terményeit, a hazai piacra történő értékesítés ellehetetlenülne és akkor még nagyobb nehézségekkel kellene a gazdálkodóknak szembenézniük – indokolta az intézkedést Nagy István, agrárminiszter.

Az eredetileg négytermékes listát kibővítették az alábbi termékekkel:

  • repcemag;
  • napraforgómag;
  • liszt;
  • étolaj;
  • méz;
  • egyes húsfélék;
  • tojás.

Hazánk továbbra sem tiltja az ukrán termékek Magyarország területén történő átszállítását. A tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket és az ország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját.

Szerintünk túlkínálat van az európai piacokon

Az Európai Unió még májusban engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának -, hogy megtiltsa az Ukrajnából származó búza, kukorica, repce és napraforgó importját, hogy ezzel védje a helyi gazdákat. Az Európai Bizottság azonban nem hosszabbította meg az ukrán gabona behozatali tilalmát, mert úgy ítélte meg, hogy a május óta hozott intézkedések hatására megszűntek a piaci torzulások az öt tagállamban. Nagy István szerint ez az évrendszer nem igaz, túlkínálat van az európai piacokon.

A tilalom lejárta előtt Nagy István tárgyalt az érintett országokban kollégáival. A döntéshez Bulgária végül nem, de Szlovákia és Lengyelország csatlakozott, és tárgyalások alapján Románia is fog.

Az Ukrajnában előállított mezőgazdasági termékeknek nem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelniük, mint az Európai Unióban, ami jóval olcsóbbá teszi az előállítást. Ez a közösségen belül termelő gazdákat hátrányos helyzetbe hozza, illetve nem biztosított, hogy a behozott termékből ellenőrzött körülmények között előállított élelmiszerek kerüljenek az asztalokra.

A bolgár kormány mostani álláspontja szerint „élénkíteni kell a piaci versenyt”, hogy féken tarthassák az élelmiszerárak inflációját – mondta Nikolaj Denkov miniszterelnök. Azonban Szófia segítséget fog kérni Brüsszeltől az út- és vasúthálózat javításához, hogy gyorsítani tudja az ukrán termékek átszállítását más országokba.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Nagy István bejelentése szerint október 1-től igényelhetik a magyar gazdák az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt.

Forrás: AM Sajtóiroda