fbpx

Továbbra sem kérünk az ukrán gabonából – lejár a tilalom

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 14.

Az év végéig meg kell hosszabbítani az ukrán gabona behozatali tilalmat – Nagy István agrárminisztert tárgyalt Pozsonyban Jozef Bíreš szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel. A témában egyetértettek a tárcavezetők, és az egységes fellépés mellett hoztak döntést.

Miniszterek találkozója, Pozsony
A tárcavezetők egyetértettek a tilalom fenntartásában és az egységes fellépés fontosságában (fotó: Pelsőczy Csaba)

Fontos határidőhöz érkezünk hamarosan

Szeptember 15-én lejár az ukrán gabona uniós behozatali tilalma. Az intézkedést mindenképpen meg kell hosszabbítani – ebben egyetértettek a miniszterek. Nagy István rámutatott arra, hogy továbbra is meg kell őrizni a frontországok egységét, és meg kell védenünk a gazdáink érdekeit.

Ha kell, nemzeti intézkedéssel fogjuk az importtilalmat fenntartani, amivel a szlovák tárcavezető is egyetértett” – tette hozzá a magyar tárcavezető.

A kvóta nélkül az EU piacaira beáramló ukrán agrártermékek valamennyi tagállam mezőgazdasági termelőjének komoly gondot fognak okozni.

Nem szabad szem elől téveszteni a szolidaritási folyosók eredeti célját

Az ukrán mezőgazdasági termékek rászoruló országokba történő kivitelének megkönnyítése közös feladat. Vissza kell vezetni az ukrán gabonát a hagyományos exportpiacaira, ezért a fő cél továbbra is a tranzit megkönnyítése.

Ennek érdekében hazánk a mezőgazdasági termékek szállításának elősegítéséért forrásokat biztosít a magyar-ukrán határszakasz közelében található széles és normál nyomtávú vasúthálózat fejlesztésére és az átrakodó kapacitás növelésére – emelte ki Nagy István.

A tárcavezető kitért arra is, Szlovákia hazánkhoz hasonló kihívásokkal küzd, a raktárak tele vannak, és most kezdődik meg a napraforgó és a kukorica betakarítása, a gabona értékesítési piac pedig leállt. A miniszter hozzáfűzte, a magas szállítási költségeket tekintjük az egyik fő problémának. Ezért továbbra is javasoljuk az uniós alapokból finanszírozott, progresszív szállítási rendszer bevezetését, amelynek figyelembe kell vennie a termékek célpiacokra történő transzferéhez szükséges útvonal hosszát. A gabona behozatali tilalom meghosszabbítása a tranzittámogatással együtt segítené a nehézségek kezelését – hangsúlyozta az agrártárca vezetője.

Forrás: AM Sajtóiroda