fbpx

A vemhes kocák takarmányozása

Írta: - 2023 május 08. -Hirdetés

A kocák vemhesség alatti takarmányozása nemcsak a koca állapotára, hanem a fejlődő magzatra is közvetlen hatással van. A rosszul megválasztott kocatakarmány receptúrája vagy adagja szintén problémákat okozhat a szoptatás során. Hogyan kell megfelelően etetni egy vemhes kocát?

A vemhességi időszakot tekintjük a termelés egyetlen megszakítás nélküli szakaszának, amely alatt reálisan befolyással lehetünk a koca állapotára.

A malacok választása után a kocákat állapotuktól függően három csoportba kell osztani:

  • normál (normális állapot),
  • kövér (túl kövér),
  • sovány (lefogyott állatok).

Ezt a hátszalonna vastagság meghatározására szolgáló speciális készülékkel kell elvégezni. A vizsgálat vizuálisan is elvégezhető, de tisztában kell lenni azzal, hogy az értékelésnek ez a formája viszonylag nagy hibakockázattal jár.

A kocák takarmányozása csoportokra osztva

A kövér állatok hajlamosabbak a ketózisra, a szoptatás során csökkent étvágy jellemzi őket, ami csökkenti a tejhozamukat. A túl kövér kocák szaporodási aránya is rosszabb – nehezebb megtermékenyíteni őket, ami azt jelenti, hogy az eljárást meg kell ismételni. Másrészt a túl sovány kocák idő előtt lezsarolódnak, és problémáik vannak az ivarzással.

A kocák külön csoportokra történő osztása és tartása lehetővé teszi, hogy a takarmányadagot megfelelőképpen az állapotukhoz igazítsák, és a szükséges táplálóanyag módosításokat elvégezzék, pl. a súlycsökkentés érdekében. Jó gyakorlat, ha az állatokat szomszédos karámokba helyezzük, és jelöljük meg őket filccel vagy szalaggal. Így lehetővé válik a takarmány megfelelő adagolása egy meghatározott ütemterv szerint.

Takarmányreceptúra kocák számára

Ugyanilyen fontos a takarmány összetétele is – például okozhat általános súlygyarapodást, vagy csak a testzsírtartalékokat növelheti. Ezért a megfelelő takarmány kiválasztását meg kell előznie a telepen lévő összes állat állapota felmérésének (állapotának felmérése). Ahhoz, hogy a takarmányozási rendszer hatékony legyen, figyelembe kell vennie a tartási rendszert, a környezeti feltételeket, az állatok genotípusát és egészségi állapotát is. A takarmányadagokat az egymást követő kondíciómérések után módosítani kell, és a kocák megfigyelt egészségi állapotának megfelelően kell kiigazítani.

A kocák takarmányának összetétele a gabonafélék és más nyersanyagok aránya miatt változhat, és ez a takarmány fajsúlyának változását eredményezi. Ennek meghatározásához le kell mérni az etetéshez használt mérőpoharat (adagolóegység, vödör). A mérőpohár súlyának ismeretében pontosan adagolhatjuk a takarmányt, és elkerülhetjük a kocák túl sovány (túlzott soványságához, túlzott fogyásához) vagy túltáplálásához vezető hibákat.

A vemhes kocák megfelelő takarmányozása

A koca megfelelő állapotának fenntartása befolyással van:

  • a született malacok számára és súlyára,
  • a kolosztrum mennyiségére és minőségére – és ez a malacok egészségére is kihat,
  • a malacok növekedési ütemére.

A vemhes kocák takarmányozási rendszerei közül többféle ismert, de egyetlen, általános és legjobb modell sem azonosítható egyértelműen. Sertéstakarmány-gyártóként azonban nagy tapasztalatra és tudásra tettünk szert az állatok takarmányozásával kapcsolatban. Sokéves megfigyeléseink alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy az optimális etetési megoldás a HLH (magas/alacsony/magas) rendszer. Ez a modell lehetővé teszi a koca takarmányozási programjának nagyon pontos és precíz beállítását a táplálóanyag-szükségleteinek és a méhben lévő magzatok fejlődési stádiumának megfelelően.

Az alábbiakban példák találhatók a standard takarmányadagokra.

A késztakarmány ajánlott adagjai (kg/nap) a tenyésztési ciklus szakaszától, a takarmány típusától és az állatok állapotától függően.

Cargill Takarmány Zrt. 
www.livelle.hu