fbpx

Öntözés – Czerván

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 01.

Öntözés - Czerván: legalább duplájára kellene növelni az öntözött terület nagyságátBudapest, 2014. március 28., péntek (MTI) – Az öntözővíz ingyenes biztosítása a gazdáknak Czerván György szerint segíthet abban, hogy a jelenlegi 100 ezer hektárról a duplájára emelkedjen az öntözött terület nagysága Magyarországon, miután 200 ezer hektáron ma is megvannak erre a feltételek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára az MTI-nek pénteken elmondta, hogy a 200 ezer öntözött hektár is csak az ország szántóterületének 5 százaléka lenne, szemben a 13-14 százalékos uniós átlaggal. „Van még tennivaló ezen a területen bőven” – jegyezte meg.

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára is azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy az öntözés megkönnyítése csak azoknak a gazdálkodóknak jelent segítséget, akiknél adottak a feltételek az öntözésre. Az öntözött területek érdemi növelésére azonban több intézkedés is szükséges.

Azt is megjegyezte, hogy a mezőgazdaság többi gondja a pénteki kormánydöntéstől még nem oldódik meg.

A Belügyminisztérium pénteken közölte, hogy a kormány döntése értelmében a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítják az öntözésre használt vizet. A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést a gazdák számára ingyenes vízszolgáltatás biztosítására. Ez magában foglalja a szivattyútelepek megfelelő állapotba hozását, a csatornák karbantartását – áll a közleményben.

MTI 2014. március 28.