fbpx

Mikotoxinok: két új találmány

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 02.

A mikotoxinok elleni küzdelem új irányait mutatta be két cég tavaly.

 

mikotoxin

 

Mérgezi a teljesítményt

Közismert és egyre gyakrabban komoly kihívást jelentő probléma az állattartásban a mikotoxinok jelenléte. A takarmánynövényeken élősködő gombák másodlagos anyagcsere-termékei úgy szennyezhetik az állati táplálékát (hazánkban különösen a szarvasmarha-, a sertés- és a baromfiállományok veszélyeztetettek), hogy a haszonállat fejlődése, súlygyarapodása, szaporodásbiológiai és termelékenységi, állategészségügyi állapota leromlik.

 

mikotoxin

 

Stratégiák

A mikotoxin-fenyegtettség kapcsán jellemzően az osztrák-magyar BIOMIN szokott eszünkbe jutni, amely az EU-ban mindmáig az egyetlen hivatalosan engedélyezett mikotoxin-ellenes stratégia kifejlesztője (illetve takarmány-kiegészítő gyártóként az USA-ban elsőként kapott Life Cycle Assessment tanúsítványt).

Az év elején két kutatási bejelentés is gazdagította a mikotoxin-elleni közdelem fegyvertárát. A Neogen Corporation bejelentette, hogy gyorsabb, könnyebb tesztet fejlesztett az aflatoxin M1, a globális tejipart aggasztó, ismert rákkeltő toxin kimutatására. A Neogen eljárása percenként már 150 ppt mennyiségű toxint is képes kimutatni a tejmintákban, és lehetővé teszi a tesztelőknek az egyszerű mintavételt. Az Aflatoxin M1 az Aflatoxin B1 rákkeltő metabolitja a tejelő szarvasmarhák bendőjében termelődik. Számos országban, köztük az Egyesült Államokban és Brazíliában, az aflatoxin M1 szabályozási határa 500 ppt. Az új teszt 150-600 ppt tartományban képes kimutatni az aflatoxin M1-t a tejben.

 

mikotoxin

(Illusztráció: Horizont Média/archív)

 

Gyógyító stressz

A másik fejlesztés az Inedia nevéhez fűződik, sertés-, baromfi- és kérődző fajoknál is bevethető. Az új technológia a mikotoxinok kezelését nem azok megkötésével éri el, hanem a xenobiotikumok metabolizmusának serkentésével az állatok toleranciaküszöbét növeli. (Ez a hatás régóta része a BIOMIN technológiájának is.) Az Inedia mikotoxinok jelenlétében fenntartja az állattenyésztési teljesítményt azáltal, hogy kezeli az emésztőszervek és a máj szerkezeti integritásának fenntartásához szükséges endogén antioxidáns enzimek stimulációját kiváltó oxidatív stresszt. Ez az újítás elnyerte az Innov’Space 2020 díjat.