fbpx

ZEARALENON-kockázat a kocáknál!

Írta: - 2020 április 24.

Az idei évben a magas trichotecén- (DON, T-2, HT-2, DAS stb.) szennyezettség mellett gyakran előfordul a takarmányokban a zearalenon (ZEN) toxin is, esetenként jelentős mennyiségben. Amennyiben a kocákat zearalenonnal szennyezett takarmánnyal etetjük, az súlyos következményekkel jár az állatok egészségére és szaporodási teljesítményére nézve.

Az EU iránymutatásai szerint a megengedett ZEN-szint 0,25 mg/kg a kocák és hízók, valamint 0,1 mg/kg a malacok és kocasüldők takarmánya esetében, ám ezeknél jóval alacsonyabb értékeknél is számíthatunk klinikai vagy szubklinikai kártételre.

A ZEN főként a szaporodásbiológiára hat a hormonok normál szintézisének gátlásával. A ZEN hasonlít az ösztradiol molekulákra, és így versenyez az ösztrogén receptorokért.  Mivel ezek a receptorok különböző szövetek és szervek között oszlanak el (máj, vesék, herék, prosztata, hipotalamusz, agyalapi mirigy, petefészkek, bélrendszer), a ZEN-nek több célpontja is van, ezért – a szaporodásbiológia mellett – befolyásolják a génkifejeződést, az immunrendszert és az emésztőrendszert is.

A ZEN felvételének következményeként bővérűség, péraduzzanat (hiperösztrogenizmus) alakulhat ki Jellemző a petefészek tüszők elzáródása, a petefészkek sorvadása, valamint a hüvely- és végbélelőesés is. A ZEN-t fogyasztó kocákban az ivarszervek tömege megnő, sőt kórszövettanilag is kimutatható a szövetek degenerációja. A ZEN kihat a petefészekre, veszélyezteti a sárgatestet, befolyásolja az ivarzást és a termékenységet, valamint növeli a vetélések arányát.

A ZEN főként a májban alakul át származékaivá, átjut a vérkeringésbe, majd felhalmozódik az emésztőrendszerben (duodenum, jejunum, vastagbél). Kölcsönhatásba lép az emésztőrendszer ösztrogén receptoraival, ennek eredményeképpen sejtelhalás indul meg, ami a mikroflóra egyensúlyának felborulásához vezet. Továbbá gátolja a gyomor működését, csökkenti a bélfal átjárhatóságát, és gátolja a bélnyálkahártya kiválasztását. A gyomor lassú kiürülése feszülést okoz a végbélben, ami végbélelőesést okoz.

Ugyanakkor a ZEN gyulladást okozhat az immunrendszer szerveiben is, így a bél nyálkahártyájában is, ami akadályozza a bélrendszer védekező mechanizmusát. A vérben csökken a limfociták termelődése, és fokozódik a gyulladásos citokinek képződése. A lépben a gyulladásos reakció csökkenti az oxidatív stresszre adott választ.

A fentiek miatt kocáknál kötelezően alkalmazni kell a Mycofix®Plus 5.E terméket, azaz a tökéletes mikotoxin-kockázatkezelési programot, amely nemcsak a mikotoxinok megkötésére fókuszál, hanem a nehezen vagy nem köthető mikotoxinok enzimatikus lebontását is felvállalja (zearalenon, trichotecének, fumonizinek), valamint a szervezetbe bejutott mikotoxinok hatásait is ellensúlyozza a máj-, immun-, bélvédelem és gyulladáscsökkentés által.

BIOMIN Magyarország Kft.
+36 23 703 016
[email protected]
www.biomin.hu