fbpx

Zöldtakarmány betakarítás szakmai bemutatón jártunk

Írta: Szerkesztőség - 2012 július 03.

Kverneland Group Hungária és az Agrospic Kft. közös szervezésében a Mezőfalvai Mg. Zrt. területén zöldtakarmány betakarítás technológiai sorral ismerkedtek a környékbeli gazdák. A tapasztalatokról Olvasóinknak is beszámolunk röviden.

Vicon CM 2400 tárcsás fűkasza

A tárcsás kaszák tagadhatatlan előnye, hogy akár 1 napot is meg tudunk takarítani a szárítás idején, mivel a doboskaszákkal ellentétben szőnyegrendet képeznek.

A Vicon tárcsás fűkaszák sajátossága, hogy minden esetben páros számú vágótárcsa van felszerelve, így minden tárcsa csak a saját levágott terményét fekteti rendre, tehát nincs szállítási funkciója, így csíkozódás mentes munkát hagy maga után, és nedves területen sem marad levágatlan termény a területen.

Ezt egyébként mi is tapasztalhattuk az előző nap leesett 10-15 mm csapadék miatt, a kasza mégsem kapott bele a talajba, a kaszagerendely ékkialakítása lehetővé tette a talajfelszínen történő könnyed siklást.

 

 

A 2,4 méter munkaszélességű kasza háromszög alakú vágótárcsákkal, egyenként 3 vágópengével van felszerelve, így egy penge mindig a vágótérben van, tehát kevesebb terhelés jut a hajtásláncra is.

A nagyobb olaszperjék vagy energiafüvek vágására is alkalmas gép rézsükaszálásra (± 45o) is használható, területteljesítménye 2-3 ha/h, üzemeltetéséhez már 70 LE is elegendő.

 

Fanex 463 rendterítő

A szénakészítés egyik elengedhetetlen feltétele a rendterítés, azt minél jobb minőségben, minél gyorsabban kell végeznünk, esetenként pedig a megáztatott terményt kell tudni szétteríteni.

A bemutatott 4 rotoros, rotoronként 6 villatartóval, 10 mm átmérőjű rugóacélból készített újakkal szerelt Fanex 463 a legkisebb rendterítő a Kverneland kínálatában.

A helyes szórási szög a rotorok alatt lévő csap áthelyezésével 3 pontban állítható annak megfelelően, hogy milyen terményünk van (pl. első kaszálásnál meredekebb szögre célszerű beállítani).

A nagy távolságú lengéscsillapítóknak köszönhetően a rendterítőnk nem tud csapkodni, és lejtőn sem fog a traktor „alá szaladni”.

A szállítási pozíciót mechanikus reteszeléssel oldották meg, amit a klasszikus zsinór módszerrel lehet oldani.

A rend minőségének függvényében haladási sebessége 6-12 km/h, elméleti területteljesítménye 6-8 ha/h, üzemeltetéséhez 40-50 LE-s traktor is elegendő.

A csuklópontoknál és minden rotornál zsírzószem van, gyakorlatilag csak ennyi karbantartás igénye van.

 

Andex 464 rendképző

A rendképzők sajátossága a hajtásrendszerük, az olajban futó tányér- és kúpfogaskerekek.

A teljesen zárt rendszer miatt folyamatos kenés, tehát hosszabb élettartam biztosított.

A kényszerpálya átmérője több mint 30 cm, ezért nem pattog, nem veri szét a görgőt és a vezérlőpályát.

A rotorok egyenként 13 villakarral vannak ellátva, minden villakaron 10 mm-es rugóacélból álló 4 db ujjpár van, a karok a szállítási helyzethez könnyen, egy retesz oldásával leszerelhetőek.

A vezérelt ujjas, függesztett, 3-15 m munkaszélességű rendképző magasság állítása hidraulikusan (Hidrolift) történik.

A rendképző teljesítménye kb. 6 ha/h, és ahogy a rendezvényen a gazdálkodók összefoglalták: sokkal szellősebb rendet eredményez, mint a csillagkerekes rendkezelő.

 

Vicon RF 3225 fixkamrás bálázó

A Vicon 2 m-es rendfelszedője a kis átmérője miatt kevésbé töri, viszont a legapróbb terményt is felszedi.

A 4 sorban elhelyezett, hosszú bedobó ujjakkal felszedett termény áramlását előtömörítő görgő segíti.

A bálázó egyaránt rendelhető madzag-, háló- vagy vegyes kötözőrendszerrel.

A láncos léces kialakítású bálázó 6 hengert tartalmaz a front, és láncos léces kialakítást a hátsó szegmensben.

A bálanyomást nem hidraulikanyomás, hanem mechanikus reteszelés biztosítja, így ahogy telik a bálakamra, 2 potenciométer érzékeli a kamraajtó elmozdulását, és a bála elkészültének 90%-ától jelez, hogy nehogy kúp alakú legyen a bálánk.

 

Vicon RV 4116 változókamrás bálázó

A rendleszorító lemezre szerelt terelő ujjak akár vastag, alaktalan rendek esetén is egyenletes terményáramot biztosítanak az RV bálázóknak.

A bálakamrában 3 henger munkáját kombinálták a tervezők 5 kapcsos hevederrel, ezzel hibátlan bálakezdést és bálaforgást biztosítva úgy, hogy a bálamag tömörsége állítható.

Az eredmény: 0,8-1,65 m átmérőjű, egyenletes tömörségű bála.

Vicon BW 2400 bálacsomagoló

A vontatott, forgóasztalos bálacsomagoló önrakó karral van felszerelve, súlykorlátja 1.200 kg, így gyakorlatilag 1-1,5 m átmérőjű bálákat tud becsomagolni.

A bálacsomagoló asztal és a bála forgatása hidromotorral történik. kezelése egyszerű, elektromos bála- és rétegszámlálóval szerelték fel, tehát a beállított rétegszám előtt fél fordulattal megáll.

A bálavágókés mechanikus reteszelésnek köszönhetően nyúlik ki, és elvágja a fóliát, mindez manuális beavatkozást nem igényel.

további előnye, hogy billentéskor sem szükséges plusz „letevő” opció, mert szinte egészen a földig helyezi le a kész bálát a gép.

Opcióként elektromos kezelőegységgel is rendelhető, sőt függesztett kivitelben – távirányítóval felszerelve – telepi csomagolásra is alkalmas, ha adagolását biztosítjuk.

 

Kverneland Taarup 853 bálabontó

Szalma, széna, szenázs kör- és szögletes bálák bontására és kiadagolására egyaránt alkalmas a bemutatott 3 m3-es vontatott bálabontó (aminek van 6 m3-es vontatott és 2 m3-es függesztett változata is).

A 2 sebességfokozatú hajtóműnek köszönhetően almozásra és takarmányozásra egyaránt alkalmas gép behordó szerkezetének meghajtása hidromotorral történik, a bontást 14 db szögben álló kés végzi, ami az adagolás sebességének növelése érdekében 42-re bővíthető.

A behordószerkezet lécei két kopásálló „Ultraglide” műanyagbetéten csúsznak, lecsökkentve a súrlódást, mivel nem „fém a fémen csúszik”.

A 310o-ban körbeforduló torony akár 15 méterre, az oldalsó kiosztó pedig 18 méterre képes kiosztani a szénát/szalmát.

A gyakorlati bemutatón látott zöldtakarmány technológia gépein kívül természetesen talajművelő gépeket, vetőgépeket, műtrágyaszórókat, permetezőket és rakodókat is találhatunk a szervező Agrospic Kft. gépkínálatában.

A szakmai napon a főszerep a zöldtakarmány betakarító munkagépeknek jutott, de nem hagyhatjuk szó nélkül a vonóerőt biztosító Zetor traktorokat sem.

A teljes paletta természetesen nem vonult fel a mezőfalvai gépbemutatón, a cseh tradíciókat most egy 90 LE-s Proxima, egy 110 LE-s Proxima Plus, egy 110 és egy 135 LE-s Forterra képviselte.

A Zetor sikerét az alacsony meghibásodási esély és a jó fogyasztás mellett az garantálja, hogy nincs túlelektronizálva.

A német DLG fogyasztási és teljesítménymérési tesztek alapján is dobogós helyen végzett a tavalyi vizsgálatok alapján, a pozícióit pedig az ára és alkatrészellátása tovább erősíti.

 

Sándor Ildikó