fbpx

CASE IH beruházás a MIHÁLYI AGRÁR ZRT.-nél

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 26.

A három új CASE IH traktor a takarmány-betakarításban és az állattenyésztés közvetlen kiszolgálásában fog dolgozni – tudtuk meg Sümeghy Pétertől, a Zrt. elnökétől. Az öt község határában lévő gazdaság 420 természetes személy tulajdonában van, a területüket összesen 2500 személytől bérlik, szántóföldi növénytermesztésük fő irányát az 1000 hektárnyi őszi- és 200 hektár tavaszi kalászos, a 600 hektárnyi kukorica, a 300 hektárnyi repce, és állattenyésztésük kapcsán a 200-250 hektár lucerna adja. Ez utóbbi terület biztosítja a 450 tejelő szarvasmarhából és szaporulatából álló tehenészet zöldtakarmányát. A folyamatban lévő gyórói telephelyfejlesztések után a most átadott CASE IH gépek is már új környezetben, a felújított tehenészetben fognak dolgozni, a szervestrágyaszórás, a szalma- és szénakijuttatás és a szálas takarmány betakarítás lesz a feladatuk.

Az ünnepélyes gépátadás tiszteletére a gazdaság teljes CASE IH gépparkja felsorakozott, így – ahogy Várkonyi Bence értékesítési vezető (Invest Gépkereskedelmi Kft.) fogalmazott – szinte a teljes CASE IH evolúciót láthattuk, így többek között a 21 éves, 25.000 üzemórát teljesített, még teljesen „egyben” lévő, jól működő traktort is. Ettől több referencia talán nem is kell egy új beruházás mérlegelésekor.

Két új PUMA az udvarban

A rövidebb tengelytávolságú PUMA széria legnagyobb tagja a jó kormányozhatóságáról és kisebb fordulóköréről ismert, ideális, univerzális PUMA 160-as modell. A 6,7 literes, hathengeres, common-rail befecskendezésű turbódízel motornak köszönhetően a szállításnál vagy TLT-vel végzett munkáknál a teljesítmény kb. 22%-kal is megnövelhető, így az eredeti 160 LE-s teljesítmény akár 200 LE-re is emelkedhet.

A Tier IV-es szabványnak megfelelő káros anyag kibocsátást AdBlue kipufogógáz adalék hozzáadásával éri el a gyártó, emellett a motor hatásfoka növekszik, így egységnyi teljesítményt kevesebb üzemanyagból állít elő mint elődei, ez nagyjából 10-12% hajtóanyag megtakarítást eredményez a mindennapokban.

Ahogy egy pesszimistább helyi mondás tartja, itt 40 nap esőt 40 nap szárazság követ, és ha a takarmány-betakarítást épp az esős időszakban kell megoldani (márpedig most épp ennek a szezonját éljük), akkor ahhoz megbízható, strapabíró gépekre van szükség – indokolta a gépválasztásukat Sümeghy Péter.

Komfortos kistraktor a rakodáshoz

A mihályi beruházáskor a keleti traktorok kiváltására választották a 90-100 lóerős kategóriájú FARMALL 95A traktort. Az igazi komfortos kistraktorként elterjedt változat vezetőfülkéjén széles és kényelmes ajtók vannak, de egy istállóban mégis a tetőbe épített üvegezett ablak szolgálja a legjobban a kezelő kényelmét, így ugyanis jó rálátás nyílik a homlokrakodóra, felemelt helyzetben is. A mindössze 5,1 méteres fordulókör sugár és a kompakt felépítés az állattenyésztési feladatokat is megkönnyíti majd, de a kormánykerék jobboldalán elhelyezett terhelés alatt működtethető irányváltó karral felszerelt szinkronizált sebességváltó is segíti majd a rakodó munkákat.

„Az észak-dunántúli partnereink gyorsabb és könnyebb kiszolgálását fogja segíteni a hamarosan elkészülő új központi telephelyünk Ácson, az M1 autópálya bábolnai lehajtójánál. Így már a MIHÁLYI AGRÁR ZRT.-nél felmerülő alkatrészellátást és szervizszolgáltatást is innen fogjuk teljesíteni”  – az átadást követően így foglalta össze az Invest Gépkereskedelmi Kft. közeljövőben záruló beruházását Várkonyi Bence.

Az átadáson készült fotók a www.agraragazat.hu oldalon megtekinthetőek.