fbpx

A mulch technológiáról gyakorlati szemmel

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 26.

Az alapművelési technológiák között a szántásos és szántás nélküli eljárások egyaránt megtalálhatóak hazánkban, de a szántást választók még határozottan többségben vannak. Bakonyszentlászlón a szántás nélküli alapművelés előnyeiről, gyakorlati tapasztalatairól, technikai feltételeiről cserélték ki tapasztalataikat a gazdálkodók, majd a vendéglátó Agrofun Kft. gépeivel ismerkedhettek közelebbről, munka közben is.

A magyar gazdálkodók még mindig nem elég nyitottak, nem elég tájékozottak a talajelmunkálás lehetőségei között. Közel két évtizede bizonyítanak különböző gyártók más-más gépei, energiafelhasználásban, költségráfordításban, szármaradvány-aprításban, de mindenekelőtt nedvességmegtartásban hazai talajainkon. Számos fejlesztési eredményt láthattunk ezalatt gépbemutatókon, kiállításokon, sőt ma már tapasztalt gazdálkodóknál is. Az eredménnyel, a technológia elterjedésével és a gazdálkodók gondolkodásmódjával Saller-Molnár János, az Agrofun Kft. műszaki vezetője mégsem elégedett, ezért is vágott bele a „Napjaink termelési kihívása! Hogyan termeljünk gazdaságosan a mulch technológiai rendszerrel?” című rendezvény megszervezésébe.

A bakonyszentlászlói vállalkozó már 6. éve próbálja a különböző gyártók más-más gépeit, valójában jó tapasztalatokkal. Ezt igazolja az is, hogy nem adta fel, a technológiához ragaszkodik. Ez nem is nehéz, hiszen az alapjában véve heterogén talajú 14 hektáros területen, hihetetlen alacsony aranykorona értékek mellett is – itteni viszonyok között – jó termést takarít be évről évre. A mulch technológia gépesítettségével még mindig nem volt maradéktalanul elégedett, így elsősorban amerikai tapasztalatok alapján saját gépek fejlesztésébe kezdett. Egy éves tesztelés után az AGROFUN Mulch Tillage nehéz mulch-kultivátor és az AGROFUN Big Tillage közép mélylazító gyártása megkezdődött, ma már pedig forgalomban is vannak.

Az AGROFUN Mulch Tillage 3200 nehéz ?mulch? kultivátor előmunkáló tárcsái 560 mm átmérőjűek, ezzel az áteresztőképességük jó, az idegen tárgyak ellen 400 kg/m rugó előfeszítéssel ellátott kőbiztosítással rendelkezik, 8-23 cm között változtatható a munkamélységük, talajba hatolási szögük pedig 0-30o között állítható.

Az 1020 mm(!) szabad magasságú kultivátor kapák munkamélysége 20-38 cm között állítható, a keverő és lazító hatást az 50-100 mm-es lándzsás kapafejek biztosítják.

Az eltömődés mentes működést biztosító állítható rögtörő hengerek nagy önsúlya és átmérője rendkívül hatékony rögaprítást garantál.

Az AGROFUN Big Tillage 5/3000 közép mélylazítón 50 cm-es osztásközökkel 5 kapatest, összesen 3 m munkaszélességben, és beállítástól, feladattól függően 35-50-65 cm munkamélységben végzi a lazítást, mindehhez a garancia a mélylazító 960 kg-os önsúlya, és a 470 liter folyadékkal feltölthető henger 55 cm-es átmérője és súlya is.

A technológiát a bemutatott Vogel-Noot Terra Drill 3.00 AS mulch vetőgép tette teljessé, természetesen a gyakorlati bemutatót is ez a gép zárta.

Saller-Molnár Jánossal a bemutató után beszélgettem a technológiáról, a szemléletükről és a rendezvényről.

  • A rendezvénnyel elsősorban a technológiát kívánták ismertebbé tenni, hiszen szívesen megmérettették volna a saját technológiát más, hasonló gépekkel is. Ilyen biztosak a sikerben?

A gépeink már bizonyítottak, a terméseredményeink, a vizsgálataink nyilvánosak, publikusak. Nem versenyezni szeretnénk, hanem sokkal inkább a gazdatársak figyelmét felhívni a fejlettebb agrárgazdasági mutatókat elérő nyugat-európai vagy épp amerikai gazdaságok módszereire. Egy szakmai konzultációt kezdeményeztünk ezzel a rendezvénnyel, hiszen a környezeti és gazdasági feltételeink közel azonosak, viszont jelentős szemléletbeli különbségek vannak köztünk. Mi a véleményünket ma számokkal, terméseredményekkel, és történetesen egy-egy géppel is alá tudjuk támasztani. Ezek után sem a mi kezünkben van a döntés.

  • Ma már nem ismeretlen a gazdálkodók előtt a forgatás nélküli technológia. Még mindig szükség van „bizonyítékokra?”

Egy földalapú támogatás orientált gazdatársadalom szemléletét nem egyszerű megváltoztatni. Folyamatosan keressük a megoldást a terméseredményeink növelésére, és ehhez nemcsak technikai, hanem más, technológiai elemeket is keresünk. Ide tartozik pl. a fajtakiválasztás is, hiszen több, akár külföldi fajtával is próbálkozunk, vagy pl. a talajbaktériumokat az elsők között kezdtük el használni, mikor más gazdálkodók még szkeptikusak voltak. De épp a tarlómaradványok lebontásában vitathatatlan a hatásuk, ezt azóta már más is látja.

  • Számtalan gyakorlati tapasztalatát osztotta meg a jelenlévőkkel, konkrét termékekről, legyen az fajta, növényvédőszer vagy épp munkagép és traktor. Nem lett így inkább szubjektív az eredetileg objektív konzultációnak induló rendezvény?

Miután együtt gyalogoljuk végig a napraforgótáblát, az olajretek táblát, megnézzük munka közben a bemutatott gépeket, máris minden bizonyítható, visszakereshető, gyakorlatilag kézzelfogható. Nemcsak a gondolkodásmódunkat, de a módszereinket és annak eredményeit is felvállaljuk. Így bátran állítottam kint a bejárás alatt, hogy inkább olajretket termesszünk, mint mustárt, mert a karógyökerek „munkája” felér egy lazítással. Elmondtam – kb. századik alkalommal – azt is, hogy ne jusson eszébe senkinek szerves foszforésztersav tartalmú talajfertőtlenítőt egymenetben kijuttatni nitrogén tartalmú műtrágyákkal, illetve feltétlen kerüljék, hogy az ilyen talajfertőtlenítő készítmény feleződési idejével egybeessen a gyomirtószer használata, mert ez rendkívül nagy kockázatot jelent a kultúrnövényre. Megindokoltam azt is, hogy miért ne győzködjük a kombájnost a minél alacsonyabb tarlóról. Megosztom a jó és a rossz tapasztalataimat is a gazdálkodókkal.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek a www.agraragazat.hu galériájában.