fbpx

A bérmunkához megbízható gép és hozzáértő személyzet is kell

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 26.

Mezőörs Győrtől 20 km-re fekvő kis település, ahol a falu apraja-nagyja ismeri egymást. Beszélgetőtársam ezúttal (is) egy családi gazdálkodó, akit gépberuházásairól, a bérmunkáinak tapasztalatairól kérdeztem, miközben szóba került természetesen a földtörvény, a közigazgatás, de még az oktatás is. Mindez nem véletlen, hiszen falujában ismert, a közügyeket is a szívén viselő egykori alporgármesterrel, Zsédely Rudolffal beszélgettem.

Végzettsége szerint növényvédő üzemmérnök. Innen ered akkor a gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen szaktudása?
Már 40 éve annak, hogy Keszthelyen kézhez kaptam a diplomámat. Már akkor is mérvadó tudást adott az egyetem, amit a Növényvédelmi Szolgálatnál töltött éveim még kiegészítettek. Amióta családi gazdálkodásba fogtunk, nem csak a növényvédelmi feladatokra kell koncentrálni. Mindenhez kell érteni, követni kell a technika fejlődését, a jogszabályok változását, a növényvédő szerek árát és hatását, a fajtaszortimentet. Tehát könyvelőnek, gépésznek, növényvédősnek, de még matematikusnak is kell lenni egyidőben. A mindennapjaink kényszerítenek rá, hogy egy sorozatos csapágycsere okát, egy szerződés apró betűs sorait azonnal átlássuk, miközben traktorosból agrárközgazdásszá, de legalábbis alkuképes gazdává fejlődjünk.
  • Párszáz hektárról beszélünk. Milyen növénykultúrákat jelent ez valójában?

Közel 500 hektáron gazdálkodunk, amiben van persze saját tulajdon is, bérlemény is, ezen felül pedig évente változó, kb. 4-500 hektáron bérmunkát is szolgáltatunk, tehát van feladat. Vetési sorrendben említve őszi káposztarepce, őszi árpa, őszi búza, facélia, mák, napraforgó és kukorica szerepel általában a vetéstervünkben, ezek aránya évenként eltérő, de a legnagyobb területen az őszi kalászosokat és a kukoricát termesztjük.
  • Ez gyakorlatilag szinte minden gazdaságra elmondható, viszont találunk itt kuriózumokat is.

A facélia és a mák? Ezen a vidéken azért nem számít ez akkora különlegességnek, gyakorlatilag szerződés kérdése, és miután alapjaiban technológia igényes, de jövedelmező növényekről van szó, szívesen belevágunk.
  • Mit ért technológia igényességen? Más gépparkot vagy esetleg teljesen új gazdálkodói szemléletet követel?

Erre nem ilyen egyszerű a válasz. Láthatta, elég nagy gépparkkal rendelkezünk, és a többségük még fiatal, korszerű technológiát képvisel. És ezt nem az követeli meg, hogy most állandóan gabonát és kukoricát vetünk, illetve nálunk facélia vagy mák vetést is garantálni kell. Persze egy egészen kis mennyiségű vetőmagszükséglet földbe juttatásához már meg is kell választani a vetőgépet, de a technológiára nem a mákunk végett kell igényesnek lenni. Ahogy mondtam, több száz hektáron is végzünk bérmunkát, őstermelőknek, családi gazdaságoknak, Kft-knek, de akár Rt-knek is. Ha a gép egy bérmunka közben elromlik, gyakorlatilag az egész munkafolyamat áll, a megrendelő pedig gondolkodik közben, leginkább azon, hogy emiatt mennyi veszteség éri, illetve legközelebb kivel fogja (ettől jobban) mindezt megoldani. Tehát munkát vállalni megbízható, jó géppel lehet, és ahogy hajdanán Ford az autókra mondta: az új a jó. Ezzel persze nem feltétlen értek egyet, de a mai gépek már nem romlanak el olyan egyszerűen, tehát jobban lehet rájuk számítani.
  • Kollégája említette is a gépek közt tett sétánk alkalmával, hogy manapság már nem sok időt kell szereléssel foglalkozni. Egy ilyen gazdaságban, ahol mindenkinek feladata minden, ez az időmegtakarítás is sokat jelent.

Igen, és eljutottunk ismét a megbízhatósághoz. Ez az, ami megtérül egy-egy gépberuházásnál. De ezek nagy része csak utólag derül ki, a hangzatos tájékoztatókon vagy a márkaképviselők ismertetői mellett én a környékbeliek tapasztalatára is kíváncsi voltam, hiszen azért látja a gépparkot, elég színes. Nem vagyunk feltétlen márkahűek, nem ragaszkodunk egy gyártóhoz vagy egy forgalmazóhoz, nekünk az a lényeg, hogy jó legyen. De miután többségében robusztus, nagy gépekkel dolgozunk Győrtől, Győrasszonyfán át Tápszentmiklósig, nekünk az is szempont volt, hogy könnyen tudjunk velük közúton vonulni.
  • Összegyűlt azért pár kiválasztási szempont, és közben az árról még nem is beszéltünk. Hol van a sokszor hallott megfelelő ár-érték arány?

Az ár mindenkinek szempont, de épp azért nem említettem, mert nem szabad csak ez alapján dönteni. Ahogy szokták mondani, a minőségnek ára van, mi erre már rég rájöttünk, ahogy kell, a saját tapasztalataink alapján. Én azt mondom, hogy nem csak egy számla, egy felvásárlási jegy átvételekor vagy egy inputanyag beszerzéskor kell az említett közgazdász vénánkat elővenni, hanem gépesítési beruházásainkkor is, mögé kell látnunk azoknak a nagy számoknak.
  • A gépparkban nézelődve, a Horsch gépek előtt folytatjuk beszélgetésünket. A 2. és 3. szezonjukat kezdik ezek a gépek, ennyi idő alatt azért már érheti az embert kellemes, de kellemetlen meglepetés is. A kezelő véleményét is kérdezzük meg minderről!

A kezelő, de mondjuk ki, a traktoros azt látja, hogy működik, vagy nem működik, hányszor kell javítani. Egy-egy új technológia, új gép vásárlásakor az újdonság mellé tanulás és megtapasztalás is párosul, de a jóhoz könnyen hozzá lehet szokni. Amikor a vetőgép nem állítódik el a sor végére, a tárcsa nem „jön ki magától” a földből, sőt a csapágycserét is el lehet felejteni, szóval ilyenkor a traktoros csak annyit mond, hogy működik. És ez elég is, ugye?
A legtöbbet használt gépünk – feladatából adódóan – a Tiger 3MT kultivátorunk. Ezzel a géppel minden talajtípuson lehet dolgozni füves vagy műveletlen területek feltörésénél, mélylazítás után, de a 68 cm-es tárcsalap-átmérőnek köszönhetően még az erős szármaradványokkal is megbirkózik. Nagy segítség a hidraulikus TerraGrip kapatartó biztosítás is. A lényeg az, hogy intenzív porhanyított talajt, kész magágyat hagy maga után 5-35 cm mélységben, a beállítástól függően.
HORSCH Tiger 3MT

Munkaszélesség:  3 m

Szállítási szélesség:  3 m

Szállítási magasság:  2,4 m

Hosszúság:  8,3 m

Kapák száma:  7

kapatávolság egy sorban:  86 cm

Húzástávolság:  43 cm

Optimális teljesítményigény:  250 LE

Még pihen a Pronto 4DC vetőgépünk, vár a sorára. Ez az a gépünk, amin talán a legtöbbet csodálkozhat egy régi vágású traktoros. Hiszen itt már rég nem függ a kijuttatott mag mennyisége a sebességtől, a vetőcsoroszlyák pontosan lekövetik a talajegyenetlenséget. Elég nehéz lenne tévedni vele, annyi mag és pont oda kerül, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, ráadásul 10, de akár 20 km/h sebesség esetén is. A celláskerék cseréjével egyszerűen és gyorsan be tudjuk állítani a vetőgépet, a leforgatási próba után az adatokat csak beírjuk a gépbe, és már ki is adja az optimális munkasebességet. A gépben menet közben is állíthatunk a munkamélységen, erre pl. vizes talajon vagy talajfolton nagy szükség lehet, hogy ne süllyedjen meg a vetőgépünk.
Ehhez a vetőgéphez mi magunk készítettünk egy feltöltőcsigát, de gyakorlatilag mást nem nagyon tudunk róla mondani, nem romlott még el?
HORSCH Pronto 4DC

Munkaszélesség:  4 m

Szállítási szélesség:  3 m

Szállítási magasság:  2,95 m

Hossz:  6,9 m

Vetőmagtartály térfogata:  2.800 l

Dupla tartály térfogata:  3.800 l

Vetőcsoroszlyák nyomása:  5-120 kg

Teljesítmény szükséglet:  min.160 LE

  • Körbejártuk mi mindhárom Horsch gépet, sok mindent megtudtam közben a gyártóról, a forgalmazóról, de még a kapcsolattartóról is. A gépekről viszont szinte csak annyit, hogy működnek, miközben egyikőjük már el is tűnt, a sorozatos esők után ma már talán rá lehet menni a tárcsával a tarlóra, már csak ott tudtuk utolérni.

A JOKER 6RT kompakt rövidtárcsát tarlóműveléshez és vetőágy készítéshez szoktuk használni, most épp a saját tarlónkra ment, mindjárt kiderül, hogy a felázott talaj hagyja-e dolgozni. A csipkés tárcsái agresszívek a talajban, a Rollflex henger mélyen tömörít, nagy az áteresztőképessége és ráadásul öntisztuló. A tárcsa mélységhatárolása egyszerűen beállítható a klipszekkel, a karbantartásmentes csapágyazás pedig még mindig hihetetlen a traktorosainknak.
HORSCH Joker 6RT

Munkaszélesség:  6 m

Szállítási szélesség:  3 m

Szállítási magasság:  3,35 m

Tárcsa átmérő:  52 cm

Tárcsa vastagság:  6 mm

Tárcsák száma DiscSystem:  48

Tárcsák szögállása  17°

Teljesítmény igény:  min. 180 LE

Rá sem kell kérdeznem, hogy milyen a kapcsolata a forgalmazóval, milyen gyorsan jönnek ki probléma esetén. Már tudom a választ: működik. Azaz nincs tapasztalat a szerelésről, a szerviz letelte óta pedig saját maguknak kell(ene) mindezt megoldani. Ahogy kollégája említette, manapság már szerelni sem kell. Más világot élünk, nagy gépekkel, hatékonyan, lehetőleg minél több időt valóban munkával kell tölteni ahhoz, hogy mindez gazdaságos legyen. Ezzel megválaszoltam a fel sem tett kérdésemet. Köszönöm a beszélgetést, és mihamarabbi felszáradt földeket és jó munkát kívánok!