fbpx

A csapadékhiány növeli a szabadtéri tüzek veszélyét

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 21.

A száraz, jelentősebb csapadék nélküli időjárás megnöveli az erdőre átterjedő szabadtéri tüzek kialakulásának veszélyét, így az illetékes hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el 2023. március 18-tól Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Tűz a csatorna partján
A száraz idő fokozza a tűzesetek veszélyét (fotó: Mezőkövesdi HTP/Pécsi János tűzoltó őrmester)

A szeles, napsütéses napok

Az utóbbi időszakban BAZ vármegyében egyre magasabb a szabadterületi tűzesetszám. Az erdőben és az erdő környéki területeken található könnyű holt biomassza nedvességtartalmát a szeles és napsütéses napok várhatóan tovább fogják csökkenti.

Mindezen körülményeket mérlegelve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével, 2023. március 18-tól tűzgyújtási tilalmat rendel el BAZ vármegyében.

Tavaly rosszabb volt a helyzet, ilyenkor már országos tilalom volt elrendelve.

Egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat

Ezek oka gyakran a kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza. A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint tilos a parlag- és gazégetést is.

Tilos a zöldhulladék-égetés, ahol ennek tárgyában az önkormányzat nem alkotott rendeletet, de annak alapján csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetése hajtható végre; tarlót, nádast égetni tilos! Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot.

Tűz a nádasban
Jobb lenne, ha nem gyújtanád meg, és nem gyújtanál rá – fogalmazott egyszerűen a katasztrófavédelem (fotó: Mezőkövesdi HTP/Pécsi János tűzoltó őrmester)

Amennyiben mindenképp égetéssel szabadulunk meg a zöldhulladéktól, az alábbiakat be kell tartani:

  • a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni;
  • legyen oltóvíz a közvetlen közelben;
  • legyen kéznél szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet;
  • ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni;
  • csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: Nébih és Katasztrófavédelem