fbpx

A világ vezető állattenyésztési szakkiállítása

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 28.

Vásári statisztikák

A biennális megrendezésű EuroTier kiállítás az állattenyésztési innovációk és stratégiák vezető nemzetközi platformja. A múlt év novemberében a világ 63 országból összesen 2597 kiállító mutatta be innovációit és koncepcióit, amelyek korszerű, modern megoldásaikkal új trendeket hoztak létre az állattenyésztés, takarmányozás és a genetika, az állattenyésztési elektronika és irányítástechnika, az adatkezelés, valamint a hatékony takarmánytermelés, illetve az állatjólét területein. A kiállításon összesen 1537 külföldi vállalat vett részt (59,1%), ami több mint eddig bármikor. A legnagyobb külföldi kiállítók csoportjai Kínából(!) érkeztek (259 cég), másodlagosan Hollandia (210), majd Franciaország (128) és Olaszország (123) kiállítói következtek. A marokkói, bangladesi, vietnami, paraguayi és uruguayi kiállítók most az első alkalommal vettek részt ezen a rendezvényen.

Az állatjólét biztosítása és a digitalizálás ösztönzi az innovációt

Az EuroTier innovatív megoldásokat és gyakorlati eredményeket mutatott be a tejtermelő-, hús marhatenyésztő-, sertés- és baromfiágazatokban. Ezek az állattenyésztési megoldások szorosan kötődtek a fogyasztók igényeihez. A látogatók szakmai eszmecseréiből kiderült az is, hogy a német állattenyésztők – különösen a „gazdagabb” állattartó régiókban tevékenykedők – hajlandóak az állattenyésztésbe befektetni, így az EuroTier valójában egyik központi találkozópontja befektetéseik megtervezésének. Az állattenyésztők egyértelmű politikai döntéseket is igényelnek, amelyek megbízható keretet biztosítanak részükre a jövőbeni befektetéseik számára. Az EuroTier kiállítás szakmai látogatói minden ágazat részéről az állattenyésztők voltak. Ezt tükrözi egy vásári felmérés is az állattenyésztők által felkeltett érdeklődési körökről: a szakmai látogatók 65%-a a szarvasmarha-tenyésztésre vonatkozó megoldásokra összpontosított (beleértve a tejelőteheneket és a húsmarhatartást is), 39%-uk a sertéságazat, 32% a baromfitenyésztés iránt érdeklődött.

   pataállapot ellenőrző rendszer
Az MS Korund pataállapot ellenőrző rendszer az ezüstérem mellé Állatjóléti Díjat is kapott

NanoConcept automata takarmány-kiosztási rendszer (Innovációs ezüstérem)

Urban VitalControl 4.0 rektális digitális hőmérő (Innovációs ezüstérem)

Megújuló energiaforrások az állattenyésztésben

Az EuroTier keretében (mintegy 26 ezer m2-en) rendezték meg az „EnergyDecentral”-t, azt az energiaellátással kapcsolatos szakkiállítást is, amely 310 kiállítóhoz kapcsolódott, így optimálisan integrálódott az agrárkörnyezetbe. Ezen a „fiókkiállításon” minden a megújuló energiaforrások, mint pl. biogáz, szilárd biomassza, kombinált hő- és villamos energia (CHP) alapú rendszerek, szél- és napenergia köré épült. Ez nemcsak a kiállítók által bemutatott termékek széles skálájából volt lekövethető, hanem a technikai programokból is.

Az „Innovation Award” fejlesztési pályázat díjazottai

sertésetető-vályú gyorstisztító-elszívó
Aranyérmet csak a sertésetető-vályú gyorstisztító-elszívó berendezés  kapott

Pig T sertésürülék szétválasztó berendezés (Innovációs ezüstérem)

Az EuroTier 2018 Innovációs Díjainak egyetlen aranyérmét a német „Speedy Trough Aspirator” sertés-etetővályú gyorstisztító elszívó-berendezés kapta (fejlesztő: Meier-Brakenberg GmbH & Co. KG). A nagynyomású tisztítóberendezés pisztolyához csatlakoztatható Speedy elszívó-berendezéssel a takarmánymaradványok rendkívül rövid idő alatt eltávolíthatók az etetővályúkból. A berendezés nedves- és száraztakarmányok esetében is jól használható. Az elszívott takarmánymaradványokat egy tartályban lehet összegyűjteni vagy közvetlenül a trágyába üríteni. Az ürítés után az etetővályú gyorsan ki is tisztítható a mosócsappal, egyszerűen átkapcsolva azt a berendezés tisztítófúvókájára. Ez biztosítja az optimális higiéniát, a takarmány következő adagja is frissen marad, és jobban hasznosulhat.

CBS-rendszer 3D képelemzéssel
CBS-rendszer 3D képelemzéssel (Ezüstérem + Állatjóléti Díj)

Most, első alkalommal két díjnyertes (ezüstérmes) újítás, amely kifejezetten megfelel a magasabb szintű állatjóléti követelményeknek, még „Állatjóléti Díj 2018” további elismerést is kapott, amelyeket a DLG és a Német Állatorvosok Szövetsége (BPT) ítélt oda.

Sentinel Robot intelligens alomfelismerő rendszer
Sentinel Robot intelligens alomfelismerő rendszer baromfiistállóban (Innovációs ezüstérem)

Az EuroTier 2018 kiállítás valamennyi díjazott terméke és azok részletes ismertetése a www.eurotier.com oldalakon („Innovation Award EuroTier 2018” menüpontban) található meg. A következő EuroTier kiállítást legközelebb 2020. november 17-20. között rendezik Hannoverben.

Dr. Fűzy József