fbpx

Támogatás, túlélés, képzés: mától minden a precízión múlik

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 28.

Több okból is közvetlenül pénzkérdés

Az év eleje a digitális és adatalapú mezőgazdaságról, a precíziós eszközökön és eljárásokon alapuló agráriumról szól akár a szántóföldi és kertészeti növénytermesztést, akár az állattartást vesszük is. Az inputanyagok takarékosabb és célzottabb felhasználása, a talajok és a gépi apparátus mérséklődő terhelése, a munkaerőhiány, illetve a nyugati konkurensek erőltetett ütemű fejlesztései miatt már „tegnap is késő lett volna” a felzárkózás, így „ma” minden ebben az irányban tett lépés halaszthatatlan.

növénytermesztés

A nélkülözhetetlen tudás hozzáférhető

Mindezzel párhuzamosan az agrár közép- és -felsőoktatás is mindinkább kiemelt területként kezeli a trendet. Mind a középfokú technikusi, mind a felsőfokú agrármérnöki képzésben fontos elem az újabb ipari forradalommal járó adatszerzési és -feldolgozási, talajművelési, növénytermesztési és állattartási technikák-technológiák ismerete.

Ezt szolgálja a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának februárban induló precíziós mezőgazdasági szakmérnöki képzése is. A 2 féléves továbbképzés a precíziós gazdálkodáshoz szükséges összetett és naprakész tudásanyagot garantál agrár vagy műszaki területen BSc vagy MSc diplomával rendelkezők számára. – A legfejlettebb mezőgazdasággal rendelkező államokban elterjedt a precíziós növénytermesztés. A technológiák fejlődése és egyre sokrétűbb alkalmazása következtében ma már a hazai agrár-munkaerőpiac is egyre inkább megköveteli a precíziós gazdálkodással kapcsolatos munkavállalói ismereteket – indokolta a képzés bevezetését Rátonyi Tamás, a Földhasznosítási Tanszék docense, szakvezető.

Az ilyen irányú ismeretterjesztést segíti a február 19-20-án 5. alkalommal megrendezett PREGA-konferencia is Budapesten, amelynek homlokterében a termelési költségeket és a természeti erőforrások felhasználását csökkentő és optimalizáló rendszerek ismerete, a profitnövelő inputanyag-kijuttatás, a hatékonyan tervezett és kontrollált munkafolyamatok, az adatok precíz dokumentálása szerepel.