fbpx

Kevesebb idén a hagyma

Írta: Szerkesztőség - 2010 december 29.

Az idei időjárás következményeként alig maradt hagyma Makó környékén, a gazdák együttes kára pedig milliárdokban mérhető. A betakarítás előtt két-három héttel érkező pusztító jégverés szinte mindent elvitt.

 

A biztosítással nem rendelkezők egész évi bevételüktől estek el, mindössze Makótól délre maradt némi hagyma, ami azonban kevés a piacok megtartásához. Az előző évi átlagmennyiség fele sem termett meg idén a Csongrád megyei makói kistérségben fokhagymából, amitől az ára rögtön a tavalyi duplájára növekedett a boltokban.

Vöröshagyma csak jelképesen termett, ezért 60-90%-kal kell többet fizetnünk érte. A tavaszi belvizeket június közepén követő jégverés „már csak befejezte a természet munkáját”, teljesen megsemmisítve a makói hagymát. A körzetben több mint ötvenezer hektáron lett oda a vöröshagyma, a dughagyma és a vöröshagyma szaporítására használt fekete mag is, ami a következő évek termését teszi kockára.

Nagy bajba kerültek a termelők, mert a bevételen túl a jövő évi termést megalapozó szaporítóanyag sem áll rendelkezésükre. A hagymások összkára több mint 3 milliárd Ft-ra tehető. Idén a mélyebbre ültetett fokhagymának legalább felét a belvíz rothasztotta el, de a gazdáknak így is sikerült két-két és fél ezer tonnányi árut kimenteni az elázott földekről.

Káruk a jövő évre is kihat, mert a sérült fokhagymanövények jövőre biztos nem hoznak tökéletes termést. A betakarítás során Makón és környékén eredetileg minimum ötezer tonnás terméssel számoltak, aminek fele sem került be a földekről.

A fokhagymatermesztők még így is szerencsésebbnek mondhatják magukat vöröshagymát termesztő társaiknál, kik csak jelképes mennyiségű termést takaríthattak be idén. Nem is láthatunk sok makói hagymát a boltok polcain a következő hónapokban. Annál több van már most is importtermékből, ugyanis fokhagymából a magyar mellett kínait is vásárolhatunk, kilónként 700-1.000 forintos áron.

A termelők – mérettől függően – kilónként 500-700 forintot kapnak az áruért, ami pontosan a duplája a tavalyinak. Nagyon nagy a kereslet, így legalább a gazdák némi kárpótlást kapnak szerencsétlen évükért, mert az idei, nem túl jó minőségű termést legalább veszteség nélkül értékesíthetik. A vöröshagyma ára szintén duplája a tavalyinak, 150-300 Ft kilónként. Az import itt is ront a hazai élelmiszerek versenyképességén, ugyanis 25%-os az általános forgalmi adó mértéke.

– Csongrád megyében 113 ezer hektárt érintett a belvíz, a vihar és a jég pedig 33 ezret, de a két terület között nagy az átfedés – ezt Kocsis László, a megyei agrárhivatal helyettes vezetője nyilatkozta.

– A hagyma termőterülete 2300 hektár volt, nagy része éppen a természeti csapásoktól sújtott makói térségben. Az ágazatot ért összkár mértéke 18-19 milliárd forint, ebből a vöröshagyma 1,3, a fokhagyma 1,8 milliárdot tesz ki. Persze nemcsak a hagymával jártak így: a szomszédos kukorica és repce is elszomorító képet mutat – egészítette ki a szakember.

Gazdag János, a Hagyma Terméktanács elnöke szerint az elkövetkező egy-két évre rányomja bélyegét az idei esztendő. Különösen azok a gazdák járnak rosszul, akiknek nem volt biztosításuk, de a többieknek is gondot okoz majd a vetőmag és a dughagyma beszerzése.

Hosszú távon azonban – függetlenül a Makó környékén folyamatosan csökkenő termőterülettől – nem számít a termesztési kedv drasztikus csökkenésére, mivel a térségben kevés a munkalehetőség, így a hagymázás mindig biztosít valamilyen szintű megélhetést.