fbpx

Vulcan profi S-max – granulált elemi kén

Írta: - 2022 július 06. -Hirdetés

Több százezer hektáron alakultak már ki olyan táblarészek, amik „visznek, de nem hoznak”.
Feleslegesnek érezzük a drága vetőmagot, a műtrágyát, a növényvédő szert pazarolni,
nem beszélve a gépek és talajművelő eszközök amortizációjáról… Mit tegyünk?
Kivonjuk ezeket a területeket, vagy megjavítjuk, és visszaállítjuk az eredményes gazdálkodásba?

Traktor munka közben
Kénből a növények igénye hasonló, mint foszforból! Megadjuk nekik?

Talajjavító vagy tápanyag?

A talajaink kénből kiürültek, így a termesztett növényeink hosszú ideig kénhiányosak. Ez a kénhiány okozza a betegségekkel szembeni gyenge ellenállást, a túlzott napsütés és meleg okozta aszályérzékenységet. A meszes, gyakran szikes talajokon pedig ezt a folyamatot a lúgosodás is fokozza.

Mi a granulált kén?

A Vulcan Profi Smax 90%-os granulált elemi kén, amely hatóanyag ismerős lehet mindenkinek, aki hordót kénezett már. A granulált forma lehetővé teszi, hogy önállóan vagy egyéb granulált termékkel (MAS, Karbamid, NPK) keverve is műtrágyaszóróval kijuttatható legyen.

kukorica
A lúgos talajokon sokkal hamarabb megindul a növények felsülése.

Mit okoz a kénhiány?

A kénhiány számlájára írható, hogy a növények legyengülnek, és visszamaradnak a fejlődésben. Csökken a levélen a viaszréteg vastagsága, a túlzott napsütés és aszály sokkal jobban megviseli az állományt. A nitrogén és egyéb tápanyagok hasznosulása elmarad, így kevesebbet és gyengébb minőségben tudunk termelni.

Hogyan javítja a talajt?

Az elemi kén a talajban lassan alakul át a növények számára hasznosítható szulfáttá. Eközben kénes savak is képződnek, amelyek jelentősen savanyítják a talajt, hasonlóan a nitrogénműtrágyákhoz. A granulált elemi kén ezért kimondottan hasznos a lúgos-meszes talajokra, mivel lassan fejti ki a hatását, és nem okoz a növényeknek túlzott tápanyagbevitelt. A Vulcan Profi Smax hatását több évig kifejti, miközben nincs negatív hatása a talaj élőlényeire.

Kénpótlás több kultúrára

A szántóföldi növénytermesztésben ahhoz, hogy sokkal eredményesebbek legyünk, 20-50 kg/ha mennyiségben kellene már kén hatóanyagot pótolni. Ezt a mennyiséget még akkor is nehezen érjük el, ha magas kénes nitrogénműtrágyákat használunk. A Vulcan Profi Smax termékkel akár 2-3 növénynek is elegendő ként tudunk pótolni, ha 80-150 kg/ha mennyiséget juttatunk ki. Ha számszerűsítjük ezt a nagyon fontos tápanyagot, akkor 600-1000 Ft/ha/év költség már nem olyan tetemes. Ennyi pénzt annak a gazdálkodónak is el kell költeni, akinek meszezni kell a talajait!

Mivel tudjuk kitenni?

A granulált kén szemcsézete egyenletes és kemény. Hagyományos műtrágyaszóróval nagy távolságra (30 méterre) is ki tudjuk juttatni, még kis hektárdózis alkalmazásával is. Szakmailag talán a legjobb választás, ha a vetés előtt a tarlóra kiszórjuk és sekélyen a talajba dolgozzuk. A kénre a növénynek már a kezdeti fejlődésétől szüksége van, de legnagyobb mennyiségben a nitrogénfelvételkor igényli. A növény a számára szükséges jelentős kénmennyiséget (30-70 kg/ha) a gyökerén keresztül veszi fel.

Vulca S-Max

info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

VulcanAgro