fbpx

Kontakt készítmények hatástartam-növelése szőlőben

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 05. -Hirdetés

A kontakt gombaölő szerek hatékonyságának hosszát az befolyásolja, hogy meddig tudjuk ezeket a készítményeket a növények felületén tartani.

A kontakt készítményeknél a fertőző gombák a növény felületén találkoznak a gömbaölő szerek hatóanyagaival, felveszik azokat, és elpusztulnak. Ezeket a készítményeket a nagyobb harmat és az eső lemossa a növények felületéről, amikor is a hatékonyságuk megszűnik. Néhány módosítással viszont meghosszabbíthatjuk ezeknek a készítményeknek az esőállóságát és így a hatástartamát is.

A réznek a gombák pusztításában rejlő kedvező tulajdonságát már több száz éve sikeresen használjuk. A Vegesol® R a hazai réztartalmú kontakt gombaölő szerek közt egyedülálló módon növényi olaj alapú hatás- és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. A kiváló minőségű hatóanyag így rugalmas, a levegőt áteresztő filmréteget képez a permetezett felszínen. Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagot, így az nagyon lassan mosódik le. A készítmény hatástartama ezáltal hosszabb, mint más szereké. A Vegesol® R biológiailag aktív rézion-koncentrációja többszöröse a többi rézkészítményének. A gombaspórák és a baktériumok könnyebben fel tudják venni a rezet, így nagyobb hatékonysággal történik meg a pusztulásuk. A növényi olaj alapú hatásfokozó anyagok használatának eredményeként a Vegesol® R alkalmazásakor a hektáronként kipermetezett réz mennyisége 40–60%-kal lehet kevesebb, mint az egyéb réztartalmú készítmények esetében, így ez kíméli a környezetet, csökkenti annak rézterhelését.

A Vegesol® R 2-3 l/ha (0,5–0,7%-os töménység) dózisban, a baktériumos és gombás eredetű ágelhalások, levéllyukacsosodás, tafrinás, levélfodrosodás, apiognomóniás levélfoltosság ellen csonthéjasokban, varasodás, tűzelhalás ellen almástermésűekben és peronoszpóra ellen szőlőben használható. Kiszerelés: 5 és 20 literes kanna.

A kén (S) az egyik legrégebben használt hatóanyag a növényvédelemben. Lisztharmat elleni hatása szinte minden növénykultúrában érvényesül. Az elemi kén hidrofób (vízzel nem keveredő) tulajdonságú, ezért a gombaspórák zsírsav- (lipid) tartalma elősegíti a kén bejutását. A gombák micéliumszövedékében az enzimek SH-csoportjaival reagálva átalakul kénhidrogénné (H2S). A képződő kénhidrogén a fémtartalmú enzimekkel alkot komplexet. Ez a reakció a sejtlégzés gátlását idézi elő. Az Azumo® WG gombaölő permetezőszer a magas (80,0%) kéntartalmával a lisztharmat elleni védekezés alapszerének tekinthető. Atkagyérítő mellékhatása következtében pedig gátolja a levélatkák és a takácsatkák nyár végi felszaporodását. A kén hatékonyságát a hőmérséklet emelkedése és a fény intenzitása fokozza. Az erős légmozgás csökkenti a kén hatékonyságát, mert a felszabaduló kéngőzök gyorsan elillannak. A kén esetében, ha valamilyen segédanyag használatával odaragasztjuk a készítményt a növény felületére, az növeli a kén hatástartamát és fokozatos hatóanyag-felszabadulást (párolgást) idéz elő. Az Azumo® WG egy optimális árfekvésű készítmény.


Az Eco-Film® egy különleges eljárással előállított permetező-segédanyag, amelyet speciálisan kontakt gomba- és rovarölő szerek hatékonyságának növelésére fejlesztettek ki. Hatóanyaga, a pinolén a tűlevelű fenyők gyantájából származik. A fenyőgyantát desztillációs eljárással kezelik, és a desztilláció során a keverék részét képező különböző vegyületeket elválasztják, amíg a molekulákat, amelyek polimerizáció után a poli1-p-mentént, közismert nevén pinolént alkotják, meg nem kapják. Az Eco-Film® filmréteget képez a kezelt növények felületén, amely lágy ráccsá polimerizálódik. Az Eco-Film® csökkenti a permetlé felületi feszültségét, így a cseppek a kezelés során egyenletesen oszlanak el a növények viaszos felületén. Az Eco-Film® kölcsönhatásba lép a növények kutikulájával, szinte odaragasztva a permetszert a növények felületéhez. A kontakt gombaölő szerek esőállósága és így hatástartama az Eco-Film® hozzáadásával növelhető.

Hechta