fbpx

A márkli meggy, ami megcáfolja a statisztikát

Írta: Agrárágazat-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 14.

Az alsószentiváni cigánymeggy termésátlaga ellentmond a szakirodalomnak, de a statisztikai átlagnak mindenképp, különösen, ha a Márkli Kertészetben terem.

meggyültetvény
A Márkli Kert gyümölcsöse

Az idei legszebb gyümölcstermesztő birtok, a közel 50 hektáros ültetvény része a magas tőszámú, intenzív, támrendszeres cseresznye- és almaültetvény, de emellett bodzát, meggyet, szőlőt és diót is termel Márkli Ákos és családja. A kézimunkaerő-igény és a csapadék az, ami a gyümölcstermesztő ágazat jövőjét meghatározza, így van ez ott is, ahol az ültetvény 70%-a öntözött és tápoldatozott, a szélsőségektől pedig egyelőre jégháló, majd hamarosan esővédő háló védi meg a gyümölcsöt. A 12 éve telepített bodza a közeljövőben fiatalításra szorul, meggyültetvénye is fiatalításra kerül rotációs metszéssel, így a gyümölcsös hamarosan új arcot és lendületet kap. A csepegtető öntözőrendszert és tápanyag-utánpótlást számítógép vezérli, a „Szedd magad!” akció után maradt almakészletet saját hűtőkamrájuk tárolja, a meggyet rázógéppel takarítják be, de a bodzát és az akár 28–32 mm-es cseresznyét viszont kézzel szedik.

A dióburokfúró légy elleni harcot Márkliék is megkezdték, a védekezés kidolgozására több technológiai kísérlet is folyik az ültetvényben, a munkaerő-problémára azonban lehet, hogy csak a rázógép lesz hosszú távon a megoldás, akkor viszont egy-egy sikernövénytől meg kell válniuk.

Márkli Ákos
Márkli Ákos

Ahogy korábban mi is megírtuk, a nyáron lezajlott a Magyarország Legszebb Birtoka birtokbejárása, a zsűri bejárta “Tolnát-Baranyát”. Így ebben az évben is arra kérjük Önöket, hogy látogassanak el a www.magyarorszaglegszebbbirtoka.hu weboldalra, és válasszák ki a szívükhöz legközelebb álló vagy a valóban legszebbnek vélt birtokot, és szavazzanak! A szavazófelület ITT érhető el.

Sándor Ildikó
főszerkesztő, MLB-zsűritag