fbpx

Saláta és csemegekukorica osztozik a fóliasátrakon

Írta: Agrárágazat-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 14.

A szántóföldi növénytermesztési múlttal rendelkező Simon Károly tíz évvel ezelőtt vágott bele a kertészetbe, a nagyvenyimi gazdaság azóta az Eisberg és a Garten rendszeres saláta-, jégsaláta-, endívia-, kápia- és bocskorpaprika-beszállítójává nőtte ki magát, így bármelyikünk találkozhatott termékeivel a bevásárlóközpontok polcain, de jó eséllyel a McDonald’s szendvicseiben is.

üvegház
A Kertészet kategória nyertese a Simon kertészet lett az idén

Az idei legszebb birtokok közül a kertészet kategória nyerteseként a Simon Kft. 2,5 hektáros üvegházában hideghajtatásban termelik a zöldségeket, hiszen ezen a vidéken nincsenek termálkutak, emellett a vándorfóliájuk alatt két salátaszezon között exportra állítják elő a csemegekukoricát, szabadföldön pedig a fűszerpaprikát.

A Simon Kertészetben egymást érik a beruházások, az automata öntözés, a szellőztetés, a klímavezérlés vagy a párásítás mellett már két víztározó, egy 200 m2-es manipuláló és egy hűtőtároló is felépült.

De Nagyvenyimben a kertészeten túl is van élet, igazi kuriózumot jelent a 230 fős magyartarka-törzstenyészet, ami több mint hobbi: a legeltetésen túl a csorda „szervesen” kiveszi részét a kertészet tápanyag-utánpótlásából is. Simon Károly pedig az időközben kialakított, 4500 hektárnyi területet lefedő növényvédőszer-kereskedelem felé is bővítette tevékenységét, miközben csemegekukorica-termesztésből a Phd-jére készül.

Simon Károly
Simon Károly

Ahogy korábban mi is megírtuk, a nyáron lezajlott a Magyarország Legszebb Birtoka birtokbejárása, a zsűri bejárta “Tolnát-Baranyát”. Így ebben az évben is arra kérjük Önöket, hogy látogassanak el a www.magyarorszaglegszebbbirtoka.hu weboldalra, és válasszák ki a szívükhöz legközelebb álló vagy a valóban legszebbnek vélt birtokot, és szavazzanak! A szavazófelület ITT érhető el.

Sándor Ildikó
főszerkesztő, MLB-zsűritag