fbpx

Új mérföldkő a kalászosok védelmében

Írta: - 2024 április 04. -Hirdetés

A 2023-as év erős gombafertőzést hozott a gabonatermesztőknek, a csapadékos ősz és enyhe tél kedvezett a kórokozóknak, ezzel együtt a kultúrnövény megfelelő víztartalékkal indulhat a tavaszba. A gabonatáblákat járva érzékelhető a betegségek jelenléte, ami a beavatkozás szükségességét vetíti előre. A kihívások mindig változnak a természetben, amikre sok esetben új válaszokat kell adni. Az elmúlt évben végre teljesen új fejlesztésű gombaölő hatóanyag jelent meg a lehetőségek között, ami megérdemli a kiemelt figyelmet.

ÚJ HATÓANYAG, ÚJ ELŐNYÖK

A Corteva Agriscience™ új generációs gombaölő szere a Queen™ azt az új fejlesztésű Inatreq™ hatóanyagot tartalmazza, mely egy teljesen új hatásmechanizmusú, új hatóanyagcsoport első tagja a kalászosok védelmére. Egyedi hatáshelye révén képes a más hatóanyagokra toleráns vagy rezisztens kórokozók elpusztítására, széles hatásspektruma lehetővé teszi a legfontosabb gabonabetegségek elleni hatékony védelmet. Az Inatreq™ alapja egy természetes eredetű hatóanyag, egy talajbaktérium gombaölő hatású terméke, melyet a gyártás során különleges tulajdonságokkal ruháznak fel. Egyik legfontosabb ezek közül a kiemelkedően hosszú tartamhatás, melynek egyik pillére az Inatreq™ rendkívül jó UV-ellenállósága. Mivel manapság ezzel a faktorral is komolyan számolni kell a szabadföldi növénytermesztésben, nem hanyagolhatjuk el jelentőségét. A tartamhatás másik fontos eleme a természetes hatóanyag biológiai lebontó folyamatokkal szembeni fokozott ellenállósága. Ez megakadályozza a növényi szövetekbe felszívódott hatóanyag különböző enzimek általi gyors lebontását, ami tovább nyújtja az aktív fázist a kezelés után.

SOKOLDALÚ HATÓANYAG-KOMBINÁCIÓ

Az Inatreq™ a Queen™ gombaölő szerben kiegészül protiokonazollal, mely kiszélesíti a hatásspektrumot, és megakadályozza a kórokozó rezisztencia kialakulását. Ez a kombináció az őszi és tavaszi búza, rozs és tritikálé kalászbetegségei ellen kimagasló hatékonysággal használható. Markáns gombaölő hatás és hosszú hatástartam jellemzi az új terméket, mely bármilyen intenzitású technológiában megállja a helyét. A kezelés helyes időzítése mindig kulcskérdés, a zászlóslevél megjelenése kiterülése időszakában kijuttatva kaphatjuk a Queen™ hatásának maximumát. Ez a technológiai lépés megbízhatóan óvja a vegetatív részeket a kalászhányás időszakáig, amikor a Verben™ speciális összetételű gombaölő szer rendkívüli hatását aknázhatjuk ki eredményesen, jól időzített permetezéssel.

ÚJ TÍPUSÚ FORMULÁCIÓS TECHNOLÓGIA

A Queen™ i-Q4™ formulációs technológiával készül, ami kiváló tapadást biztosít a gombaölő szernek. A permetező fúvókákból érkező apró permetlécseppek így nem peregnek le a gabona felületéről, szilárdan megtapadnak, és perceken belül szétterülnek, gyorsan kialakuló védőpajzsot létrehozva. Mindkét hatóanyag felszívódik a növénybe, a kezelt felületek mellett képesek a levelek fonákját, valamint a direktben kezelést nem kapott területeket is megvédeni.

SÚLYOS FERTŐZÉS ESETÉN MÁR BIZONYÍTOTT

2023 erős sárga- és vörösrozsda-fertőzéssel terhelt tavaszán minden gombaölő szer bemutathatta valóditudását, a gazdálkodók megtapasztalhatták a különbségeket. A Queen™ megfelelt az újdonság felé támasztott elvárásoknak, kiváló hatékonysággal hálálta meg a vásárlók belé fektetett bizalmát. Sárgarozsda elleni hatékonysága kimagasló eredményt, hosszú hatástartamot nyújtott már alacsony dózisban is, számos versenytársát megelőzve a kísérletek tanúsága szerint. A párhuzamosan jelentkező szeptóriás levélfoltosság és a később megjelenő betegségek ellen szintén kitűnően teljesített. Bármilyen járványügyi helyzet alakuljon is ki 2024-ben, a Queen™ megbízható segítsége lesz a gazdálkodóknak a kalászosok egészségének megóvásában.

Bálint Sándor
Termékmenedzser, Corteva Agriscience™