fbpx
830865

Még precízebb termés-előrejelzés földi és légi adatokkal

Írta: Szerkesztőség - 2024 április 04.

A MATE vezette kutatás olyan modellt alkotott, amely képes összehasonlítani a földi és légi adatgyűjtést (DAQ), hogy megfelelő pontosságú termés-előrejelzést adjon őszi búzára, kukoricára, napraforgóra és az őszi káposztarepcére.

drone

Háromévi kutatás és fejlesztés után sikeresen zárult egy a kísérleti növények automatikus vezérlésére irányuló kutatás (EUREKA-projekt) a légi/földi távérzékelés segítségével a precíziós gazdálkodás érdekében, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és magáncégek együttműködésével. A projekt fő célja egy olyan modell megalkotása volt, amely képes összehasonlítani a földi és légi adatgyűjtést (DAQ), hogy megfelelő pontosságú termés-előrejelzést adjon.

A termőföldön lévő inputanyagok megkülönböztetésével a rendszer pontos információkat nyújt a gazdálkodóknak, így a növénytermesztés hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik. A dróntechnológia használata lehetővé tette a növényi jellemzők, gyomok, betegségek és kártevők elemzését a mintaterületek megzavarása nélkül. A multispektrális kamerák használata révén számos vegetációs index és növényfiziológiai paraméter meghatározásra került, ami javította a gazdák döntéshozatali folyamatát. A projekt négy kulcsfontosságú növényre (az őszi búzára, kukoricára, napraforgóra és az őszi káposztarepcére) összpontosított, demonstrálva a technológia sokoldalúságát és alkalmazkodóképességét különböző mezőgazdasági környezetben.