fbpx

Földhasználat: nem ártanak a bioüzemanyagok

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 03.

A földhasználat szempontjából nincs sem gazdasági, sem ökológiai kockázat a bioüzemanyagok alapanyagainak előállításában – mondta ki friss jelentésében az Európai Bizottság. De ez még kevés – mondja a neves európai kutatócsoport.

 

Nincs kockázat

Az Európai Bizottság jelentése szerint az uniós alapanyagokból előállított bioüzemanyagok fenntarthatóak, aggálytalanok a földhasználat és az élelmezésbiztonság szempontjából. Emellett nem negatívan, hanem pozitívan hatnak az EU éghajlat-változással összefüggő törekvéseire. A másik fontos kérdéskör is kedvező hír: az EU bioüzemanyagai nem járnak a területhasználat káros változásának kockázatával (ILUC). Emellett több százezer új munkahelyet teremtő iparág.

 

foldhasznalat
Nem árt, ha erre használod a földed (Forrás: Horizont Média/archív)

 

De miért fontos ez?

Megnyugtató továbbá, hogy nem tapasztaltak összefüggést az élelmiszerárak és a bioüzemanyagok iránti kereslet között. Sőt, a bioüzemanyagok hozzájárulnak a fosszilis üzemanyagok okozta környezetszennyezés csökkentéséhez. A Farm Europe nevű kutatócsoport szerint ezt két okból is fontos kimondani. Egyrészt azért, mert ezek szerint a bioüzemanyag-ipar igényei nem vezettek élelmiszerár-emelkedéshez. Másrészt viszont a bioüzemanyagok EU-s háttérbe szorítása a környezetszennyező olajiparnak kedvez. Illetve az erdőirtások révén pálmaolajat termesztő és Európába exportáló dél-amerikai ültetvényeseknek.

 

foldhasznalat

 

Próbálj meg lazítani

A Farm Europe ugyanakkor sajnálja, hogy az EU továbbra is szűken kezeli a bioüzemanyagok felhasználását. Ez nem segít csökkenteni szén-dioxid-kibocsátást, illetve továbbra is fenntartja az erdőirtásokat a pálmaolaj- és szójabab-kultúrákon. Ezért a Zöld Energia Platform és társai Európa-szerte támogatják a Green Deal célkitűzéseinek megvalósítását, amiben szerintük a megújuló energiarendszerek működésének valódi megértése is fontos. A Farm Europe szerint az Európai Bizottságnak a tudományos bizonyítékok révén a növényi bioüzemanyagokkal szembeni folyamatos ellenállását meg kell változtatnia.